Cineva drag ție, ajuns la o vârstă respectabilă, a rămas singur și nici nu mai poate avea grijă de el așa cum trebuie. Din păcate, și ție îți este greu să îi fii fizic alături, așa cum ar avea nevoie. Prin urmare, una dintre soluțiile la care poți apela acum – și din punctul nostrum de vedere este și cea mai bună, se referă la internarea într-un cămin de bătrâni.
Nu ai de ce să te simți vinovat
Încă mai sunt destui români care percep internarea într-un centru specializat pentru seniori ca pe un abandon, și din acest motiv îți este și teamă să îi propui celui drag ție o astfel de soluție. Este clar că are nevoie de ajutor, dar totuși nu știi care va fi reacția lui atunci când faci o astfel de sugestie. Înțelegem foarte bine prin ceea ce treci, pentru că majoritatea celor aflați în această situație reacționează și ei la fel. Și crede-ne, chiar nu ai de ce să te simți vinovat, pentru că există o mulțime de avantaje de care se pot bucura cei internați aici. Evident, pentru început, bătrânului tău i-ar putea fi destul de greu, așa că este important ca tu să fii alături de el și să îi faci perioada de tranziție mai rapidă și mai ușoară. În acest sens, avem câteva recomandări pentru tine.
Internarea într-un cămin de bătrâni nu înseamnă abandon
Acesta este primul gând al celor care ajung într-un astfel de centru, faptul că toți cei dragi l-au abandonat, au vrut să scape de el, le este o povară și altele asemănătoare. De aceea, s-ar putea simți stingher, plin de furie și ”al nimănui”. Din acest motiv ar putea reacționa în moduri neașteptate ori poate s-ar retrage și mai mult în sine. Aici intervine ajutorul dat de tine. Nu aștepta să ajungă într-un astfel de centru fără ca înainte să discuți cu seniorul tău, să îi explicit că de fapt internarea într-un cămin de bătrâni nu înseamnă abandonarea lui. Dimpotrivă, va fi mult mai bine îngrijit, nu va mai fi nevoie să se gândească la ce îi va oferi ziua de mâine, și în plus, îl vei vizita foarte des. Și chiar asta trebuie să faci, pentru că în acest fel va înțelege mult mai ușor ceea ce ai vrut să spui, va accepta mult mai ușor asta, va socializa cu alte persoane, va fi mult mai relaxat, iar vizitele tale vor fi un bun prilej să îți mai spună ce a mai făcut în ultima vreme, ce prietenii a mai legat, dacă participă la activitățile recreative și nu numai. Discută cu conducerea centrului dacă în unele cazuri îl poți lua acasă pentru anumite ocazii speciale sau să îl scoți la un plimbare prin împrejurimi.
Implică-l și pe el în alegere
Cel drag ție se va acomoda mult mai ușor la căminul de bătrâni dacă îl implici și pe el în procesul de alegere al acestuia. În măsura în care este posibil, vizitați împreună mai multe centre, sau analizați ofertele de la mai multe, pentru că în acest fel tranziția va fi mult mai ușoară. Ca o mică paranteză, dacă ești în căutarea unei noi case pentru bunicii tăi, intră pe https://www.asertivo.ro/ și este foarte posibil să o găsești pe cea potrivită.
Adu-i câteva obiecte dragi
Așa cum tu, atunci când îți amenajezi o cameră folosești anumite decorațiuni sau piese de mobilier pentru a simți acel spațiu ca pe un adevărat cămin, și bătrânul tău are nevoie de ceva care să personalizeze acea cameră, să o perceapă ca fiind a lui. Discută cu el dacă ar vrea să aibă alături de el anumite obiecte dragi, o fotografie, cartea favorită, o cană preferată și, dacă managerii centrului nu au nimic împotrivă, poți să i le aduci. Prin aceste simple obiecte căminul va deveni pentru el un spațiu familiar, în care chiar se va simți bine.
Vizite și convorbiri telefonice
Bătrânii au nevoie să știe și mai ales să simtă că nu au fost uitați de cei dragi lor. Prin urmare, vino cât poți de des în vizită, discutați în mod regulat la telefon, continuă să îl consulți în anumite probleme și multe altele. În acest fel va simți că este în continuare un membru important al familiei, că părerea lui chiar contează și este apreciat și iubit.
Încurajează-l să participle la activitățile de grup
De regulă, în acea perioadă de tranziție, este posibil ca persoana dragă ție să întâmpine unele dificultăți legate de acomodarea la noua locație, la relaționarea cu alți rezidenți sau chiar cu personalul centrului. Prin urmare, poți să îl încurajezi să încerce să participe la cât mai multe activități de grup, să discute și astfel timpul va trece mult mai ușor, va lega prietenii și acomodarea va fi mult mai ușoară. Ai grijă însă să nu fii nici prea insistent, pentru că dacă bunicul tău este o persoană introvertită, nu va privi cu ochi buni aceste insistențe ale tale.
Fii mereu sincer și deschis cu el În această perioadă de acomodare, cel drag ție care a fost internat într-un centru de seniori ar putea să îți ascundă multe dintre sentimentele care îl încearcă. Recomandarea noastră este să discuți sincer și deschis cu el despre ceea ce simte, nu ezita să îi spui și care sunt sentimentele tale și să găsiți o soluție care să vă mulțumească pe amândoi. Faptul că ai fost sincer, că ai recunoscut că te simți vinovat, dar în același timp ești și conștient că este cea mai bună opțiune pentru toată lumea, l-ar ajuta enorm. La rândul său, și el va vorbi mult mai ușor despre emoțiile și trăirile sale, iar tu i-ai putea fi acel sprijin de care are nevoie.