Cum iti dai seama ca o persoana nu are incredere in sine

In opinia psihologul Alexandru Plesea, cunoscut opiniei publice drept Antrenorul Mintii, lipsa de incredere deregleaza prezentul si viitorul omului, iar acesta poate ajunge sa-si piarda familia, jobul si lucrurile dragi lui pentru ca nu face efortul de a le mentine, adica sa investeasca energie si sugestii pozitive in ele.

“Astfel, omul care nu-si alege cuvintele interioare si traieste in iluzii, va fi nemotivat si neantrenat pentru ca sugestiile sale ii taie constant din orice elan ar avea. Omul care-si alege cuvintele interioare se apropie de realitate pentru ca o modifica si o ajuta prin insasi puterea cuvintelor sale. Omul care are incredere in el, intelege ca el este izvorul manifestarilor din viata sa. Omul care nu are, intelege ca altii sunt izvorul si altii trebuie sa-i faca una sau alta. Prima merge spre sanatate, a doua spre nebunie”, explica specialistul.

Totodata, lipsa de incredere a unui om este foarte usor de identificat, deoarece se manifesta prin 3 modalitati foarte vizibile din exterior:

1. Lipsa de incredere pe chipul omului. “Musculatura fetei, miscarile gurii, nasul, fruntea, sunt primele care se disting atunci cand purtatorul nu are incredere in el: muschii fetei sunt mai incordati; miscarile gurii mai mici, nedeschizandu-se gura suficient atunci cand se vorbeste, pare ca bolboroseste cuvintele; nasul care nu trage aer mai puternic, nevitalizand interiorul; fruntea care emite primele linii sau riduri de la atatea momente de incruntare, dileme sau situatii grele de viata”, afirma psihologul.

2. Lipsa de incredere de sine prin faptele omului. “Fara incredere, omul face mai putin, iar cu incredere, mai mult. Increderea este energia care materializeaza mai rapid dorinta. In fapte, lipsa increderii de sine se manifesta prin nematerializarea gandurilor si vorbelor, pentru ca mintea este cea care pune piedica prin formarea ei precedenta: nu sunt suficient de inteligent, nu am suficiente Resurse, nu ma simt competent etc.”.

3. Lipsa de incredere de sine prin iluziile omului. “Aceasta este intalnita la cei mai multi oameni in lume. Increderea de sine fara iluzii este sa faci tot ce este mai bine pentru tot ce ai in fata ta. Increderea de sine cu iluzii este sa faci ce poti pentru ce este in fata ta, gandindu-te la altceva in timp ce faci (daca speli vase, te gandesti la planul de maine; daca muncesti, te gandesti la iesirea de diseara etc). Un astfel de comportament este impotriva dorintelor reale de a materializa, pentru ca mintea sta ocupata cu ce nu este in fata omului. Astfel, increderea de sine este iluzie”.