Cum poți deveni investitor în energia verde din România

Prima cooperativă de energie din surse regenerabile din România lansează un proiect de investiții care se adresează tuturor românilor care vor să contribuie la tranziția către o energie curată.

Proiectul “Investim în energie verde!” se desfășoară timp de 60 de zile. În acest interval, orice persoană poate investi minimum 500 de lei. Scopul final este strângerea a 2 milioane de lei. Banii vor fi folosiți pentru achiziția unei firme furnizoare de energie, astfel încât Cooperativa de Energie să intre pe piață ca primul furnizor de energie 100% regenerabilă, cu certificate de origine.

Procedura de investiție este simplă, durează doar câteva minute și se poate face online, în doi pași, direct de pe site-ul www.cooperativadeenergie.ro.

Primul pas este înscrierea în Cooperativa de Energie. Asta pentru că achiziția firmei de furnizare va fi finanțată în totalitate doar de către membrii cooperatori, sub formă de împrumuturi cu randamente atractive, de 3,7% pe an, pentru o perioadă de un an, respectiv de 5,2% pe an, pentru o perioadă de cinci ani.

În pasul al doilea, suma dorită pentru investiție se transferă din contul de membru. În doar câteva zile de la lansarea proiectului în interiorul cooperativei, membrii existenți au reușit să strângă peste 150.000 de lei.

Contextul local și internațional

Liberalizarea pieței de energie în România

De la 1 ianuarie 2021, odată cu liberalizarea prețului pentru energia electrică, consumatorii își pot muta contractul de energie la orice furnizor doresc. Dacă vor să primească energie regenerabilă, din surse sigure, certificate, atunci își vor putea muta contractul la Cooperativa de Energie.

Tranziția energetică

Trecerea de la energia electrică produsă prin arderea cărbunilor la energia verde, produsă de soare, vânt și apă reprezintă un pas important în efortul comun, mondial de reducere a gazelor cu efect de seră. Guvernele, mediul de afaceri și cetățenii trebuie să facă pași împreună în această direcție, pentru a putea fi atins obiectivul stabilit prin Acordul de la Paris din 2015: păstrarea unei temperaturi medii globale cu 1,5-2 grade Celsius sub nivelurile preindustriale. Pentru că peste acest prag sunt așteptate efecte precum creșterea nivelului mării, fenomene meteo extreme. Și odată cu ele, pierderi de vieți omenești, migrații masive, afectarea sănătății publice, a biodiversității și a stabilității politice.

Obiectivul nostru principal este să facilităm și în țara noastră tranziția energetică către o piață acoperită 100% cu energie din surse regenerabile, în care cetățenii să joace un rol activ. Cooperativa este un instrument eficient, care dorește să aibă impact împotriva poluării rezultată din producția și consumul de energie din surse convenționale. Cu cât se vor alătura cooperativei mai mulți oameni, cu atât acest impact va fi mai mare”, a declarat Victor Iancu, președintele Cooperativei de Energie.