Cum sa te ierti atunci cand te simti dezamagita de propria persoana

Poate ca la un moment dat nu ai reactionat asa cum iti doreai, poate ca ai fi putut sa faci lucrurile diferit. Tot ce stii e ca esti dezamagita de tine insati…

Tuturor ni se intampla asa ceva. Avem momente de cumpana sau perioade proaste. Uneori, ne simtim chiar dezamagite de propria persoana si sentimentul de suparare poate persista pe termen lung.

Ai avut si tu, cu siguranta, astfel de experiente. Poate ca inca treci printr-o perioada in care te intrebi cum sa te ierti dupa tot ce a fost. Pentru ca nu este deloc o idee buna sa te critici la infinit si sa iti vorbesti negativ, iata cateva metode eficiente pentru a trece peste dezamagiri si pentru a te ridica inapoi in picioare.

Cum sa te ierti cand esti dezamagita de tine insati: 5 pasi esentiali

1. Lasa-te sa simti fiecare emotie

Daca esti dezamagita de tine, este in regula sa ai momente de refulare si tristete. Nu te ascunde de ele si nu incerca sa te prefaci ca totul este in regula. Nu vei face decat sa interiorizezi suferinta. Aceasta va iesi la suprafata, mai devreme sau mai tarziu.

Daca simti nevoia sa plangi, plangi. Daca ai nevoie sa iti oferi tie insati un feedback negativ, fa-o, insa exact asa cum ai face-o in cazul unui coleg de birou sau unui prieten: cu respect si blandete!

2. Vorbeste cu cineva si asculta alta perspectiva

De foarte multe ori, lucrurile din mintea noastra par mult mai grave si mai serioase decat sunt in realitate. Pe langa faptul ca discutia cu o prietena de incredere te va ajuta sa te descarci si sa elimini o parte din emotiile negative, vei putea primi si un alt punct de vedere. Pentru a te ierta si pentru a putea trece mai departe, este important sa intelegi problema din mai multe unghiuri. Priveste-o exact asa cum este. Fara exagerari, fara ascunzisuri si fara pretexte!

3. Ofera-ti suficient timp pentru a te vindeca

Daca ai trecut printr-o experienta negativa si te simti dezamagita de felul in care te-ai comportat, nu te poti astepta ca totul sa treaca de la sine in cateva zile. Uneori este nevoie de saptamani sau chiar luni intregi pentru a procesa emotiile si gandurile care vin la pachet cu intamplarile.

Asadar, nu grabi procesul si nu intra in capcana falsului self love pe baza de ciocolata, masti de fata si shopping impulsiv. Iubirea de sine vine odata cu acceptarea neconditionata a propriei persoane, intelegerea contextului si, in final, iertarea.

4. Intelege ca ai actionat pe baza maximului de cunostinte de la momentul respectiv

Este usor sa critici pe cineva (chiar si pe tine insati) atunci cand nu esti pusa chiar atunci in situatia respectiva. Intr-un context tensionat sau incarcat cu emotii negative, reactiile noastre nu sunt aceleasi ca intr-o zi banala de sambata, cand totul merge bine.

Asadar, ideile precum „puteam sa spun X, ar fi trebuit sa fac Y, am fost prea Z” sunt inutile si chiar nocive. Tine minte ca ai actionat pe cat de bine ai putut in situatia data, la momentul respectiv, cu informatiile pe care le aveai la dispozitie.

5. Invata lectiile

Se spune ca o greseala nu mai este o greseala in momentul in care ai invatat ceea ce era de invatat din ea. Chiar daca acum te simti dezamagita, ofera-ti o a doua sansa. Extrage invataturile din ceea ce s-a intamplat si promite-ti ca data viitoare va fi mult mai bine.

Odata ce lectiile au fost invatate, vei vedea ca iertarea vine de la sine, ca un sentiment placut de relaxare si acceptare.