Cum va arăta clima României în 2070

Cum va arăta clima României în 2070

National Geographic a realizat o simulare ținând cont de tiparele pe care le urmează vremea și clima în ultimii ani, ca urmare a schimbărilor climatice cauzate de om. Astfel, în 2070, Bucureștiul va avea parte de 68 de zile cu peste 35 de grade Celsius, comparativ cu două, câte sunt acum, iar Brașovul, numai 15 zile.

În Boston, Massachusetts, va fi cu 5 grade Celsius mai cald decât în prezent, iar Londra va avea parte de precipitații cu 52 de milimetri mai multe iarna și o temperatură mai ridicată cu 4 grade, cum e în Sovicille, Italia, acum. Hanoi, Vietnam, va avea parte de un climat cum nu există în prezent pe Pământ, situație în care se vor mai afla încă 90 de orașe de pe glob.

Datele au fost furnizate de Comisia Interguvernamentală pe Schimbarea Climatică, care identifică diferitele scenarii climatice, bazându-și estimările pe creșterea cantității de gaze cu efect de seră emise în atmosferă. Cercetătorii de acolo au analizat 2.500 de zone populate de pe Pământ pentru a înțelege cum va arăta lumea după schimbările climatice, peste 50 de ani.

Potrivit simulării National Geographic, Bucureștiul va avea parte de o climă nouă, una de zonă de stepă rece, aridă. În astfel de zone, ploaia și zăpada cad pe pământ însă se evaporă sau sunt folosite rapid și aproape în întregime de plante, iar vara vor fi mai puține precipitații.

„Stepa este ceea ce rezultă când un deșert își ia destulă apă pentru ca plantele să crească în abundență. Astăzi, aceste regiuni sunt acoperite de pajiști, precum preeriile nord americane cu iarbă înaltă sau câmpiile înalte ale Mongoliei”, explică autorii simulării.

Vegetația acoperă mai mult teren decât în zonele de deșert, însă clima uscată nu oferă destulă apă pentru copaci sau plantele mari lemnoase pentru a supraviețui.

Pentru a fi mai ușor de imaginat cum vor arăta orașele, revista face comparații cu alte zone care au parte în prezent de acea climă. De exemplu, în Bucureștiul anilor 2070 va fi ca în așezarea Thal, aflată în Pakistan, în ceea ce privește temperatura, tipul de precipitații și caracterul sezonier.

În acest scenariu, Capitala României va avea, în anii 2080, 68 de zile cu peste 35 de grade Celsius, conform estimărilor, comparativ cu două, câte sunt acum. Dacă, în prezent, temperaturile din timpul iernii se situează între -4 și 3 grade Celsius, în 2070 vir fi între 0,2 și 7 grade. Vara, termometrul urcă între 15 și 28 de grade. Peste 50 de ani, vara vor fi între 20 și 35 de grade. De asemenea, cantitatea de precipitații va scădea până în anii 2070, în special în timpul verii.

Bucureștiul se află în categoria de risc mediu, în ceea ce privește vulnerabilitatea la schimbările climatice, iar populația va fi mai expusă la aceste schimbări fizice, pentru că România este mai puțin pregătită decât alte state să se adapteze la aceste condiții. În aceeași situație, cu o climă de zonă de stepă rece, aridă, se vor afla și Constanța, Buzău, Iași, Arad, Cluj-Napoca, Sibiu, Suceava.

Sunt totuși zone unde scenariile nu sunt atât de sumbre. În Brașov, de exemplu, climatul continental, fără sezoane uscate și cu veri călduțe, va deveni unul temperat, fără sezoane uscate, dar cu veri călduroase. Aici vremea va fi nici prea caldă, nici prea rece, cu anotimpuri definite și cu suficient de multe precipitații încât să mențină viața planetelor. Brașovul va avea parte de doar 15 zile de temperaturi peste 35 de grade, iar precipitațiile vor crește ușor iarna (de la 95 de milimetri, la 96), iar vara vor scădea de la 269 de milimetri la 227. În aceeași situație vor fi Satu Mare și Baia Mare.