Cum va puteti proteja plamanii de infectii cu ajutorul uleiurilor esentiale

Cum va puteti proteja plamanii de infectii cu ajutorul uleiurilor esentiale

Plamanii sunt printre cele mai mari organe si au rolul de a prelucra oxigenul atat de necesar organismului. Plamanii se contracta si se maresc in timp ce primesc oxigen, iar cand elimina gazul rezultat (dioxidul de carbon) din organism, acestia raman mariti. Acest proces de contractare si marire se petrece in jur de vreo 20 de ori pe minut!

Aflati mai multe despre rolul plamanilor si cum pot acestia sa fie protejati de infectii cauzate de bacterii, virusi si alti iritanti cu ajutorul uleiurilor esentiale. Veti mai gasi in acest articol si o lista cu cateva dintre cele mai bune uleiuri esentiale recomandate in prevenirea sau chiar tratarea unor afectiuni respiratorii comune.

Cu toate ca remediile naturiste pot fi de un real ajutor, nu va bazati niciodata pe acestea daca suferiti sau banuiti ca ati putea suferi de boli mai serioase sau chiar infectioase ale plamanilor.

In procesul expirarii, plamanii raman umflati din cauza unui lichid compus din proteine grase si celulele albe ale sangelui, denumite si macrofage. Acest fluid are rolul de a proteja plamanii in procesul de inhalare a aerului de bacterii, virusi, agenti poluanti, praf, etc.

Cu toate acestea, lichidul protector al plamanilor unori nu poate face fata volumului mare de alergeni, poluanti, ciuperci si virusi din aer. Aceasta este cauza pentru care foarte multa lume sufera de conditii respiratorii de tot felul, mai ales in sezonul rece.

Uleiuri esentiale pentru plamani
Cum pot uleiurile esentiale sa ajute in mentinerea sanatatii plamanilor

Uleiurile esentiale sunt niste substante foarte concentrate si puternice, mai ales folosite sau consumate in doze mari.

Acestea au proprietati antibacteriene, antimicrobiene si antiinflamatorii. Atunci cand sunt difuzate in aer, ele au abilitatea de a distruge foarte multi patogeni si tulpini de bacterii. Astfel, inhalarea aerului pur va preveni infectiile la plamani, mai ales in sezonul rece.

Difuzarea se face pentru 15 – 20 minute/ora, in incaperi bine aerisite, si nu mai mult! In acest timp, ele pot sa va si relaxeze sau stimuleze starea de spirit si de concentrare. O difuzare/inhalare a uleiurilor esentiale mai lunga de o ora va creste ritmul batailor inimii si va ridica presiunea arteriala.

Apoi, uleiurile esentiale sunt formate din molecule volatile foarte mici. Acestea au abilitatea de a patrunde in sange si de a ajunge la creier foarte repede. Pentru ca ele sa nu ajunga a fi mai intai descompuse de ficat si astfel diminuandu-le actiunea, este indicat masajul cu mixuri de uleiuri pe piept si zona din spate a plamanilor. Astfel ele vor ajunge direct in sistemul plamani-inima fara a fi mai intai descompuse.

Uleiuri esentiale pentru plamani

Aplicarea amestecurilor pe zona stomacului poate sa fie la fel de benefica deoarece echilibrul florei intestinale poate si ea sa afecteze sanatatea sistemului respirator. Unele alimente spre exemplu, pot provoca inflamatii ale traheei, plamanilor, etc. Produsele lactate si cele procesate in general, pot face acest lucru.

Uleiurile esentiale pot ajuta la eliminarea si distrugerea patogenilor si a altor microorganisme din aer dar si din organism. Ele mai pot ajuta la dizolvarea mucusului depus si pot sa calmeze accesele de tuse. Mai pot fi folosite si pentru eliberarea cailor respiratorii (sinusurile) si prevenirea inflamatiilor din plamani, adesea insotite de durere.

Uleiurile au si proprietati antispasmodice, ceea ce ajuta la calmarea acelor spasme si accese de tuse.

Cele mai comune probleme respiratorii sunt racelile, gripele, alergiile (la praf sau polen), guturaiul, astmul, sinuzita, infectiile si durerile in gat, laringita, bronsita, tusea si pneumonia.

Cand vine voba de pneumonie si mai ales de tuberculoza, remediile naturiste sunt indicate numai dupa un consult si un tratament medical adecvat. Este recomandata, bineinteles o vizita la medic si pentru celelalte afectiuni, doar ca in functie de problema si severitatea acesteia, puteti folosi doar uleiuri esentiale pentru preventie sau tratarea simptomelor mai usoare.

NU este recomandata luarea acestor uleiuri pe cale orala, mai ales fara acordul medicului. Daca nu sunteti specialist, puteti sa luati mai mult decat indicat (si ca timp si dozaj) si sa suferiti complicatii. Uleiurile sunt naturale intr-adevar, dar sunt puternice si pot cauza probleme grave daca nu sunt luate adecvat. Cititi mai multe aici despre luarea uleiurilor esentiale pe cale orala.

Uleiuri esentiale pentru plamani

Lista de uleiuri esentiale benefice plamanilor

Sunt cateva uleiuri mai bune decat celelalte deoarece contin cantitati mari de substante speciale in compozitia lor. Aceste substante speciale sunt mentolul, camforul si eucaliptolul. Eucaliptolul mai este denumit si 1, 8 – cineol.

Aceasta substanta a fost gasita in cateva studii, foarte benefica in tratarea infectiilor respiratorii si reducerea simptomelor acestora. Ameliorarea durerilor de cap, distrugerea virusurilor si a bacteriilor sunt doar cateva din lucrurile pe care le poate face eucaliptolul.

Toate cele trei substante pot calma spasmele si distruge microorganismele daunatoare. Mai pot si sa elibereze tractul respirator superior de mucus si sa ajute la o respirare normala.

Pe lista uleiurilor esentiale benefice avem:

  • Eucalipt (radiata)
  • Eucalipt (globulus)
  • Menta
  • Rozmarin ct. (chemotip) 1, 8 – cineol
  • Rozmarin ct. camfor
  • Ravintsara
  • Camfor
  • Oregano
  • Lamaie
  • Arbore de Ceai (tea tree)
  • Lavanda
  • Palmarosa
Uleiuri esentiale pentru plamani

Rozmarin inflorit

Cateva cuvinte de precautie

Cand vine vorba de sanatatea plamanilor, si nu numai, si vreti sa folositi remedii naturiste, trebuie sa fiti constienti de cateva lucruri importante pentru sanatatea si siguranta voastra.

  • Mai intai trebuie sa testati fiecare ulei esential nou pe o bucata de piele fina pentru reactii alergice.
  • Apoi, nu e recomandata folosirea uleiurilor de mai sus la copii fara acordul medicului.
  • Cereti sfatul medicului si daca suferiti deja de alte afectiuni respiratorii sau ale inimii.
  • Daca urmati un anumit tratament asigurati-va ca uleiurile folosite nu interactioneaza cu vreunul din medicamente.
  • Nu folositi uleiuri esentiale daca sunteti insarcinata in primele 3 luni sau alaptati. Pentru celelalte luni de sarcina consultati un medic.
  • Folositi uleiurile esentiale numai diluate, si nu aplicati niciodata in jurul nasului, ochilor, gurii sau urechilor.

Amestecati in 30 de ml de ulei vegetal (la alegere) intre 15 – 30 picaturi de ulei sau uleiuri esentiale si masati zona plamanilor de cateva ori pe zi, cand e nevoie. Si difuzati uleiuri pentru purificarea aerului si prevenirea infectiilor datorate bacteriilor din aer.

Uleiurile aromatice pot fi de folos, mai ales daca problema abia apare, dar daca se agraveaza trebuie sa mergeti de urgenta la un medic. Aveti grija sa cititi cu atentie toate specificiatiile uleiurilor folosite si nu le luati pe cale orala fara aprobare medicala. In rest, atata timp cat respectati o doza moderata si diluati uleiurile esentiale in uleiuri vegetale, rezultatele vor fi pozitive.

Ati incercat vreodata vreun ulei esential din cele insirate mai sus pentru probleme respiratorii? Cum vi s-a parut tratamentul? Cum le-ati folosit?