Danemarca a dat undă verde construcţiei unei insule artificiale cu turbine eoliene

Danemarca a dat undă verde construcţiei unei insule artificiale cu turbine eoliene

Danemarca va construi o insulă artificială care va găzdui parcuri de turbine eoliene şi care, în prima fază, va produce suficientă electricitate pentru a aproviziona trei milioane de gospodării, potrivit AFP.

Proiectul cu o valoare de 210 miliarde de coroane (34 miliarde de dolari), cel mai mare demarat vreodată în această ţară, prevede construirea unei insule artificiale cu o suprafaţă de 120.000 de metri pătraţi la o distanţă de aproximativ 80 de kilometri de coasta de vest a Danemarcei şi va conecta mai multe ţări europene, a informat Ministerul Energiei într-un comunicat.

Proiectul este estimat să fie gata până în 2033 şi, iniţial, va putea furniza 3 Gigawaţi de electricitate, suficient pentru a aproviziona trei milioane de gospodării. Planurile vizează însă creşterea capacităţii de producţie până la 10 Gigavaţi.

“Astăzi am făcut un pas important de la viziune la realitate”, a declarat ministrul danez al Energiei, Dan Jorgensen. Potrivit acestuia, decizia adoptată joi creează cadrul legal pentru un proiect care este crucial în tranziţia ecologică “nu doar pentru Danemarca dar şi pentru Europa şi restul lumii”, a spus Jorgensen.

Danemarca este ţara unde îşi are sediul producătorul de turbine eoliene Vestas şi totodată este cel mai mare dezvoltator de parcuri eoliene offshore, Orsted A/S. Parlamentul de la Copenhaga a aprobat o lege care vizează reducerea cu 70% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030 urmând ca în 2050 să ajungă la neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon.

În 2018, aproximativ 41% din necesarul de electricitate al Danemarcei a fost acoperit de energia produsă de turbinele eoliene, cel mai ridicat procent din Europa.

În prezent, Danemarca are o capacitate de producţie a energiei eoliene offshore de 1,7 Gigavaţi. Când insula artificială din vestul Danemarcei precum şi o altă insulă mai mică din Marea Baltică vor fi construite, capacitatea offshore a Danemarcei ar urma să fie de şapte ori mai mare.