Clorul în apa potabilă
De ce se adaugă clor în apa potabilă
Prezența clorului în apă a redus spectaculos numărul cazurilor de îmbolnăvire şi mortalitatea cauzate de boli transmisibile pe calea apei, precum boala diareică acută, holera, dizenteria și febra tifoidă. Metodă utilizată acum pe scară largă, la nivel mondial, clorinarea apei, a fost considerată de revista “Life” “cel mai important progres” în domeniul sănătății din secolul 20.
Specialiştii spun că nu trebuie să ne îngrijorăm dacă simţim miros de clor în apă, ci, din contră, prezența acestuia este o garanţie că apa este potabilă. Mai mult, clorul este şi un sprijin pentru o igienă adecvată în bucătărie și în locuință. Dezinfecția apei cu clor este una dintre cele mai importante metode de asigurare a sănătății publice, din ultimii aproximativ 100 de ani.
Cum a început să se adauge clor în apa potabilă
Dezinfecția apei a fost realizată încă din antichitate, chiar dacă pe atunci principiile procesului erau relativ puțin sau chiar deloc înțelese (se recomanda atunci fierberea apei). Clorul apare în ecuație abia la sfârșitul secolului XIX, în câteva experimente de eliminare a agenților patogeni din apa de băut în SUA și Marea Britanie. La momentul respectiv fusese stabilită corelația dintre microorganimele din apa de băut și epidemiile de febră tifoidă, holeră sau dizenterie, iar societatea era în căutare de soluții prin care să se limiteze decesele în masă.
Prima utilizare continuă a clorului apare în Belgia, în 1902, pentru ca în 1908 să se aplice pentru lacul de acumulare Boonton, care constituia rezerva de apă a Jersey City, N.J. (SUA). Măsura a fost contestată în justiție, dar contestația a fost respinsă, astfel că măsura de clorinare a apei potabile a fost declarată o măsură de sănătate publică, dezvoltându-se ulterior la nivel global.
Clorul în apa potabilă și cum poţi să îl înlături
O metodă foarte simplă prin care clorul din apă poate să fie înlăturat este să pui vitamina C în recipientul din care bei apă.
Tot vitamina C se poate găsi și în zeama de lămâie, astfel că atunci când dorești să bei apă de la robinet și vrei să scoți clorul din ea poți pune câteva picături de zeamă de lămâie în ea. Ideal este să faci asta cu 5 minute înainte să bei apa.
O altă metoda de a scoate clorul din apa de la robinet este să o lași 3-4 zile într-un recipient cu capacul deschis. În acest timp clorul din apă se evapora.
Clorul în apa potabilă și ce riscuri există
Dezavantajul major al utilizării procesului de clorinare a apei se referă la formarea unor produși secundari ai dezinfecției (DBPs) și la rezistența dobândită în timp de anumite categorii de agenți patogeni (de ex. Cryptosporidium). Printre produșii secundari se numără trihalometanii (THMs) și acizii haloacetici (HAAs). Aceștia apar atunci când apa din sursa captată are un conținut ridicat de materii organice (naturale, de ex. substanțe humice, sau de origine antropică).
Evitarea formării acestora se poate realiza prin includerea unei etape de pre-tratare a apei înainte de cea de clorinare (la București se folosește ozonarea).