Este decembrie, luna risipei alimentare? De ce să eviți să arunci mâncarea

Se spune ca luna cadourilor nu este doar o lună a bucuriei și reîntregirii familiilor la masa de Crăciun. Este și luna risipei alimentare. Va fi altfel în de Crăciunul pandemic?

Una dintre cele mai bune lecții de învățat și de aplicat în plină pandemie, când resursele trebuie utilizate la maximul este limitarea risipei. Risipa de orice fel, inclusiv risipa alimentară. În luna decembrie, este cunoscut că multe persoane cumpără și gătesc mai multe alimente decât pot consuma, iar cantități uriașe de mâncare sfârșesc în ghenele de gunoi.

Tradiții vechi din multe culturi asociază Sărbătorile de Iarnă cu mese îmbelșugate. Însă așa cum vremurile s-au schimbat, s-a schimbat și obiceiul de consum, iar puterea de cumpărare în multe state din lume a crescut semnificativ. Se consumă mai multă mâncare în zilele de Crăciun și evident mâncare mai bogată în kilocalorii. Publicația Environment journal atrăgea atenția că în medie britanicii consumă în ziua de Crăciun circa 5.000 de kilocalorii. Adică cât este indicat pentru un bărbat să consume în 2 zile și cât este indicat pentru o femeie să consume în două zile jumătate. Însă, evident, mâncarea care rămâne neconsumată și ajunge la ghenele de gunoi este direct proporțională cu cât de îmbelșugate au fost mesele și coșurile de cumpărături.

Mancatul pe fond emotional este adesea asociat cu amintiri din familie, cu evenimente petrecute de cei dragi, iar Craciunul este un asemenea caz cand facem excese alimentare.

30% din mâncarea aruncată la gunoi într-un an ajunge la ghene în decembrie în UK

Aceeași publicație britanică semnala în 2018 faptul că în Marea Britanie în luna decembrie se aruncă mai mult de 4 milioane de tone de mâncare perfect comestibilă. Această cantitate de mâncare abandonată doar în luna cadourilor este aproximativ 30 la sută din cantitatea de mâncare aruncată anual de britanici.

Va schimba oare pandemia cantitatea de mâncare aruncată în decembrie?

Cu siguranță în primul Crăciun petrecut în pandemia de coronavirus din cauza restricțiilor de călătorie și de circulație impuse obiceiurile de consum se vor modifica în multe gospodării din țările afectate de un număr mare de coronavirus. Acestor restricții li se adaugă și veniturile bănești mai mici -problemă cu care multe familii se confruntă din cauza pierderii locurilor de muncă. Rămâne de văzut însă dacă în ghenele de gunoi va sfârși o cantitate mai mică de mâncare la finalul lui 2020.

Care este costul real al mâncării aruncate la gunoi?

Un calcul ca la carte pentru dezastrul mâncării aruncate de sărbători include inclusiv – costul energiei electrice pentru depozitare și gătit, costul transportului și costul timpului dedicat cumpărării, pregătirii și curățeniei de după. Fiecare persoană poate estima sau calcula în cât timp câștigă banii pe care i-a aruncat la propriu prin intermediul mâncării de sărbători. Fiecare poate decide cât cumpăra, dacă gătește mai mult decât este nevoie. Cu siguranță mâncarea aruncată nu este cea mai bună investiție pentru banii săi…