Două miliarde de lămpi reciclate în Europa

Eucolight, asociaţia europeană a organizaţiilor de colectare şi reciclare pentru deşeurile provenite din lămpi şi echipamente de iluminat, a cărei membră Asociația Recolamp este încă de la înființare, a anunțat reciclarea a două miliarde de lămpi în toată Europa. Pentru a marca momentul, s-a realizat la nivel internațional un eveniment online care a reunit reprezentanți ai principalelor companii și instituții dedicate producției și reciclării lămpilor.

Imagine de Wilfried Pohnke de la Pixabay

Simona Bonafè, membră a Parlamentului European, a fost cea care a plasat lampa cu numărul ”două miliarde” în containerul de reciclare. În timpul discursului său, ea a subliniat că „nu avem nicio alternativă, trebuie doar să acționăm și să trecem de la un model liniar la economia circulară, care vizează și menține valoarea produselor, materialelor și resurselor cât mai mult timp posibil”.

În plus, Hervé Grimaud, președinte al EucoLight și director general adjunct al Ecosystem (Franța), a declarat că „misiunea membrilor EucoLight de a colecta și recicla eficient cât mai multe lămpi într-un mod ecologic a fost realizată în mod clar”.

Ourania Georgoutsakou, secretar general al LightingEurope, a subliniat angajamentul industriei europene de iluminat pentru recuperarea deșeurilor și a arătat calea de urmat în ceea ce privește durabilitatea produselor de iluminat, aducând remarci și asupra vânzărilor online și conformității în ceea ce privește extinderea răspunderii producătorilor.

Ceea ce este ilegal offline ar trebui să fie ilegal online. Obligațiile noastre față de planetă nu se opresc atunci când vindem sau cumpărăm online”, a spus Georgoutsakou.

Maria Banti, reprezentant al Direcției Generale pentru Mediu din cadrul Comisiei Europene, a mulțumit producătorilor din sectorul iluminatului pentru rezultatele obținute, a subliniat importanța organizațiilor de transfer al răspunderii producătorilor (OTR), precum membrii EucoLight, de a avea mijloace operaționale suficiente pentru a-și putea îndeplini obligațiile.

Bela Kovacs, Director General Recolamp

Ca membri ai Eucolight încă de la început, suntem mândri că am ajuns să sărbătorim o astfel de reușită internațională. E un pas spre mai bine și spre o industrie de reciclare mai puternică. Bucuria noastră vine și din contribuția pe care Asociația Recolamp a avut-o din 2007 încoace, printr-o cantitate importantă de deșeuri colectată și reciclată de-a lungul anilor – din cele peste 9.100 de tone de deșeuri din lămpi și corpuri de iluminat. Satisfacția vine cumulată cu reușita de a ne fi îndeplinit toate obiectivele propuse până acum, ceea ce ne dorim să se întâmple și pe viitor”, a declarat Bela Kovacs, Director General Recolamp.

Ce înseamnă reciclarea a două miliarde de lămpi

Reciclarea a două miliarde de lămpi are implicații mari în ceea ce privește mediul și economia circulară. Dacă adaptăm cifrele la echivalenți ușor de vizualizat, am putea concluziona că două miliarde de lămpi sunt echivalente în greutate cu de 140 de ori greutatea faimosului London Eye, iar toate lămpile reciclate puse una lângă alta ar putea înconjura Pământul de cinci ori.

Conform datelor din ultimul studiu EucoLight, realizat la începutul anului 2020 de către GfK Italia, cu privire la percepțiile și comportamentele cetățenilor legat de tratarea deșeurilor de iluminat și a altor aparate de uz casnic, între 62% și 88% au identificat corect locul potrivit pentru a arunca deșeurile de echipamente electronice și electrice (DEEE). Aceste date confirmă că majoritatea cetățenilor europeni sunt conștienți de necesitatea reciclării lămpilor și a deșeurilor DEEE. Cu toate acestea, pe baza acestor date, există încă loc de îmbunătățire și de o mai mare responsabilitate pentru mediu.