Evenimente online pe 28 martie, de Ora Pământului

Sâmbătă, 28 martie, la 20:30 are loc Earth Hour (Ora Pământului), cea mai mare mișcare voluntară de mediu din istorie, cu rolul de a atrage atenția asupra problemelor planetei. În România se vor desfășura simultan mai multe activități online: Monica Davidescu va citi povești pentru copii, Dora Gaitanovici – una dintre cei patru finaliști de la Vocea României – va cânta live și va fi difuzat în premieră documentarul „Parcurile americane”.

Mai mulți artiști din România se alătură mișcării internaționale, pentru a îi ajuta pe cei de acasă în această perioadă să se simtă mai puțin izolați. Fie că citesc, cântă sau organizează vizionarea unui film, mesajul lor este același: indiferent de  granițe geografice, de fus orar, de distanțarea socială, nu suntem singuri – nici acum, nici atunci când luptăm pentru protejarea naturii.

Astfel, odată cu stingerea luminii de la ora 20:30, timp de o oră, WWF-România îndeamnă românii să se conecteze online alături de artiștii care vor transmite de acasă. Aceștia vor putea fi urmăriți atât pe pagina de Facebook WWF-România, cât și pe paginile proprii.

De la ora 20:00, Monica Davidescu citește pentru cei mici „Galileo Galilei. Colecția Micii eroi”, iar de la 20:30, „Miracolul vieții pe Pământ. Povestea evoluției” (de la Editura Litera).

De la 20:30 are premieră documentarul „Parcurile americane” (52’), o călătorie prin 11 parcuri naționale americane prin care Dan Dinu și Cosmin Dumitrache prezintă cum a început conservarea naturii în SUA și ce putem învăța de la ariile lor protejate.

Tot de la 20:30 Dora Gaitanovici, una dintre cei patru finaliști de la Vocea României, va cânta live, un recital-surpriză. Dora are deja în palmares zeci de trofee naționale, studiază pian, saxofon, canto și este pasionată de jazz, blues, rock sau de muzica clasică. În prezent, este studentă în cadrul Universității de Muzică din București.

Iar de la 21:00, Rockabella transmit un show live direct din sufragerie, cu piese cunoscute și cel mai nou single, „Arată-te”. În noul lor album, Rockabella explorează ideea vulnerabilității ca act de curaj, ca poartă spre conexiune.

Detaliile evenimentelor din România pot fi găsite pe Facebook, și aici despre cele care au loc la nivel internațional.

De asemenea, oamenii își pot adăuga vocea pe platforma „Vocea ta, pentru Planetă”, pentru a solicita liderilor mondiali un acord prin care protejează și refac natura până în 2030 – protejând cel puțin 30 % din spațiile naturale și gestionarea durabilă a celorlalte, limitând în același timp încălzirea globală la 1,5 °C.

„În contextul în care biodiversitatea globală a scăzut într-un ritm alarmant, până la un milion de specii fiind amenințate cu dispariția  și planeta este amenințată de criza climatică, vocea fiecăruia contează și mai mult. Este important să conștientizăm că natura stă la baza unei planete sănătoase și reprezintă o soluție imediată, puternică și eficientă din punctul de vedere al costurilor pentru a adresa dezastrele climatice”, transmit cei de la WWF România.

Greta Thunberg, activistă pentru climă și mediu, a spus: „Pentru mine, Ora Pământului este în fiecare ora, în fiecare zi. Nevoia de a ne uni și proteja planeta noastră nu a fost niciodată mai mare. Întrucât ni s-a solicitat evitarea adunărilor publice pentru a încetini răspândirea COVID-19 (coronavirus), recomand tuturor să se conecteze online de #EarthHour, să ne reînnoim angajamentul față de planetă și să ne folosim vocile pentru a solicita acțiuni concrete, în siguranță și responsabil“.

În ultimul deceniu, Ora Pământului a inspirat participarea globală la inițiativele cu rol critic pentru protejarea naturi, contribuind la conștientizarea crizei climatice și la acțiuni concrete. Printre cele mai importante exemple, mișcarea a ajutat la crearea unei zone protejate marine de 3,5 milioane de hectare în Argentina, o pădure de 2.700 de hectare în Uganda și a ajutat la adoptarea unei noi legislații pentru protecția mărilor și pădurilor din Rusia. Anul trecut, WWF-Ecuador a solicitat o lege care să interzică folosirea pungilor de plastic, a altor produse de plastic de unică folosință în capitală și WWF-Indonezia a inițiat plantarea a 20.000 de puieți de mangrove în 13 orașe.

Earth Hour a apărut ca un răspuns la o întrebare simplă: cum îi putem determina pe oameni să conştientizeze una din cele mai mari ameninţări actuale, schimbările climatice? Răspunsul a venit de la WWF Australia, concretizată într-o campanie care promova un gest pe cât de simplu, pe atât de puternic: stingerea luminilor. Se întâmpla pe 31 martie 2007, la Sydney, când 2 milioane de case şi sedii de companii australiene au stins luminile timp de o oră. Ora Pământului.

În 2008, 50 de milioane de oameni au ales să celebreze Earth Hour. În 2010, 4.500 de orașe din 128 de ţări au participat la Earth Hour pe 27 martie, campania  devenind, astfel, cea mai mare acţiune de mediu din toate timpurile. În prezent, comunitatea de susţinători Earth Hour a depășit 2 miliarde de oameni, din peste 7.000 de oraşe, din peste 180 de ţări. Detalii pe www.ora-pamantului.ro sau pe www.earthhour.org.