Experții WWF explică: Incendiul de la Domogled putea fi evitat

Experții WWF explică: Incendiul de la Domogled putea fi evitat

Incendiul de pe 26.01.2020 din Parcul Național Domogled – Valea Cernei, care a afectat 10 hectare de pajiște și pădure, putea fi evitat, explică Radu Melu, managerul național în domeniul pădurilor în cadrul WWF România.
 
Focul a fost declanșat, cel mai probabil, de niste localnici care doreau să-și curețe pașunile de vegetația uscată ramasă din anii anteriori. „Incendierea vegetației uscate este ilegală în arii protejate pentru că are impact negativ asupra biodiversității”, spune Melu.
 
Pentru a evita astfel de situații, APIA (Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură) acordă anual subvenții sătenilor, ca să-i încurajeze să-și curețe pajiștile prin metode prietenoase cu mediul înconjurător. „Soluția este ca APIA să identifice clar suprafețele care au fost arse în afara legii și să nu mai facă plăți pentru ele”, spune expertul WWF.
 
În prezent, proprietarii sau arendașii încasează subvenții pentru întreținerea naturală a pășunilor. În același timp, însă, le dau și foc așa încât, într-un mod facil și ieftin, să ardă uscăturile și să reîmprospăteze iarba. Fără să țină cont de faptul că omoară biodiversitatea zonei.
 
WWF avertizează că, în cazul acestor incendieri, riscul de extindere a focului în zona forestieră este foarte mare, ceea ce ar afecta aproape iremediabil ecosistemul forestier. „Incendiile de pădure încep sa reprezinte și în România o problemă. De aceea trebuie să existe, chiar și în ariile protejate, drumuri de acces care să acționeze ca o barieră și care să permită accesul rapid echipelor de intervenție”, explică Melu.
 
Cele mai multe incendieri au loc în „Pădurile Nimănui”. Este vorba despre acele pajiști care, lăsate în paragină, s-au transformat în mod natural în păduri. WWF luptă să introducă aceste păduri în Fondul Forestier Național și să le protejeze împotriva exploatărilor haotice.