Ziua de 12 aprilie 1961 a marcat ȋnceputul erei spaţiale a omenirii, atunci cȃnd Iuri Gagarin (cetățean sovietic) a efectuat primul zbor spațial uman. Acest eveniment istoric a deschis calea explorării spațiului în beneficiul întregii omeniri, reconfirmand importanta contributiei științei și tehnologiei spațiale la atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă și la creșterea bunăstării popoarelor.
Ziua Mondială a Aviaţiei şi Cosmonauticii.. Avem nevoie sa visăm, pentru a ne lărgi orizonturile şi a descoperi spaţiul vast care ne ȋnconjoară, dincolo de limitele Pamȃntului, deoarece şi acest mediu are nevoie de atenţia, responsabilitatea şi protecţia noastră.
„Visăm la orice vȃrstă, iar ȋn acele momente nu avem limite şi nici limitări. Imaginaţia ne poate duce imediat ȋn orice loc de pe Pamȃnt sau din Univers. Important este să rămȃnem cu rădăcinile ȋnfipte ȋn realitate şi să luăm cu noi ȋn suflet bucuria visului. Suntem interconectaţi, iar ceea ce simţim ȋn interiorul nostru afectează mediul. Dar şi reciproca este valabilă: mediul ne influentează pe noi, indiferent că ne referim la ritmurile naturii sau la vibraţia astrelor mai indepărtate din univers. Suntem cu toţii o punte de legătură ȋntre dimensiuni.”
Ziua Mondială a Aviaţiei şi Cosmonauticii. Inițial această competiție spatială a fost dominată de sovietici:
- În noiembrie 1957, cățelușa Laika devenea primul animal care ajungea pe orbita Pământului. Din păcate, nu a supraviețuit.
- În ianuarie 1959, sonda Luna 1 devenea primul obiect care survola Luna, la o altitudine de 6.000 de kilometri;
- În septembrie 1959, sonda Luna 2 era prăbușită intenționat pe Lună. Era primul obiect construit de om care atingea suprafața unui corp ceresc;
- În octombrie 1959, sonda Luna 3 fotografia pentru prima dată partea îndepărtată a Lunii (cea care nu este direct vizibilă de pe Pământ);
- În august 1960, câinii Strelka și Belka deveneau primele animale care se întorceau tefere la sol, de pe orbita Pământului.