FlixBus începe un nou proiect pilot: autocar echipat cu panouri solare pentru a reduce emisiile de CO2

FlixBus a instalat panouri solare pe unul dintre autocarele care efectuează curse pe ruta Dortmund – Londra via Eindhoven, Antwerp, Bruges și Calais. Panourile solare generează energie solară pentru consumul electric al autocarului. Această măsură va reduce consumul de combustibil, dar și emisiile de CO2.

Plăcile solare instalate pe acoperișul autocarului sunt ultra-subțitiri și ușoare pentru a preveni rezistența aerului. Prin intermediul unui controlor de sarcină solar amplasat în plăcile solare se poate comunica cu alternatorul din autocar. Alternatorul încarcă bateria autocarului utilizând combustibil. Odată cu apariția noii tehnologii, această sarcină este preluată acum în mare măsură de energia solară.

În perioada de testare, au fost economisiți aproximativ 1,7 litri de combustibil la fiecare 100 km parcurși. Cu distanțe medii de 600 de kilometri pe zi, aceasta înseamnă o reducere zilnică a consumului de combustibil de aproximativ 10 litri. Se așteaptă ca panourile solare să producă mai multă energie în lunile de vară.

La rândul său, bateria alimentează consumul de energie al dispozitivelor electronice de la bordul autocarelor. Asemeni tuturor autocarele FlixBus, și cel cu panouri solare este echipat cu porturi USB, prize, aer condiționat, Wi-Fi și un sistem un divertisment. Datorită instalării noii tehnologii, tot echipamentul de la bord este acum alimentat de energie solară. Nu doar electricitatea autocarului este generată de energie regenerabilă, ci și consumul de energie al călătorului. Astfel, călătorii FlixBus își pot încărca dispozitivele electronice cu energie regenerabilă.

Colaborare unică: Partener de transport local și companie de tehnologie internațională

În acest proiect pilot, FlixBus lucrează cu Trailar, o companie din Marea Britanie care oferă soluții de transport inovatoare pentru a reduce impactul vehiculelor comerciale asupra mediului înconjurător. Plăcile solare flexible au fost dezvoltate special pentru a fi utilizate în industria de transport și sunt deja folosite pentru camioane și servicii de livrare. FlixBus este prima companie care aplică această tehnologie pentru autocarele pe distanțe lungi care operează rute internaționale.

FlixBus colaborează de asemenea cu parteneri de transport locali care operează cursele zilnice. În acest caz este vorba despre este compania olandeză Kupers Touringcars din Limburg.

„Suntem foarte mândri că autocarul nostru participă în acest proiect pilot internațional care va reduce impactul climatic al călătoriilor cu autocarul pe distanțe lungi. Suntem încântați că putem oferi călătorilor noștri un mod de a călători inovator”, a declarat directorul Kupers Touringcars, Bert Fonteijn.

Trailar, Kupers Touringcars și FlixBus vor evalua rezultatele în mod constant pentru a îmbunătăți eficiența proiectului. Tehnologia a fost proiectată astfel încât datele și randamentul să poată fi monitorizate. Circumstanțele pot fi optimizate pentru a reduce pe cât de mult posibil emisiile de dioxid de carbon. Factori precum ruta autocarului, dar și mediul exterior pot influența performanța tehnologiei.

„Ne propunem să călătorim cât mai neutru din punct de vedere climatic și să oferim posibilitatea de a călători într-un mod ecologic cât mai multor oameni. Acest proiect pilot cu panouri solare este doar una dintre inițiativele și proiectele ecologice pe care le oferim călătorilor. Pe baza rezultatelor inițiale, vom evalua în ce măsură vom extinde aceste proiect la cât mai multe autocare din rețeaua noastră”, a explicat Jesper Vis, managing director pentru FlixBus Benelux.

FlixMobility oferă pasagerilor săi posibilitatea de a-și compensa emisile de CO2 pentru călătoriile efectuate. În acest sens, FlixMobility are un parteneriat pe termen lung cu atmosfair, o organizație recunoscută la nivel internațional care sprijină proiecte acreditate de către Uniunea Naționilor Unite ca având cele mai ridicate standarde. În prezent, la nivel global, aproximativ 6% dintre călătorii FlixBus optează pentru compensarea emisiilor de CO2, un procent similar cu cel înregistrat și în România în 2019.