Fumul de la incendiile de vegetaţie din Australia continuă să se deplaseze în jurul Pământului

Fumul de la incendiile de vegetaţie care au făcut devastat Australia la sfârşitul anului trecut şi începutul acestui an continuă să îsă se deplaseze în jurul Pământului, la aproape patru luni după ce s-a acumulat în atmosferă, potrivit oamenilor de ştiinţă, anunţă publicaţia neo-zeelandeză Stuff.

Fumul se află acum la 35 km deasupra pământului, iar oamenii de știință îl urmăresc încă de acum aproape patru luni.

Dr. Richard Querel, cercetător în cadrul Institutului naţional pentru cercetarea apelor şi atmosferei din Noua Zeelandă (NIWA), a precizat în cadrul unui comunicat, că detectarea unui nor de fum timp de peste 100 de zile este un fapt remarcabil.

„Incendiile au fost atât de puternice încât au proiectat fum și carbon în stratosferă, care de atunci s-au ridicat la aproximativ 35 km deasupra pământului.”

Oameni de ştiinţă din diferite regiuni de pe glob au urmărit traiectoria norului de la formarea acestuia, în decembrie 2019, ca urmare a incendiilor de vegetaţie din Australia, care au devastat peste 12 milioane de hectare de teren.

Potrivit lui Richard Querel, este vorba despre unul dintre cei mai masivi nori de fum observaţi de sateliţi la o altitudine atât de mare în stratosferă.

Cercetătorul a mai precizat că, în punctul său maxim, norul principal de fum a avut circa cinci kilometri în înălţime şi o lăţime de sute de kilometri.

Fumul a înconjurat globul până în acest moment ”de câteva ori”, urme ale norului fiind detectate în prezent deasupra Americii de Sud, a mai spus Richard Querel.

Incendiile de vegetaţie au determinat de asemenea o creştere a valorilor de monoxid de carbon înregistrate la începutul acestui an, care se vor transforma însă, potrivit expertului neozeelandez, în dioxid de carbon pe parcursul a câteva săptămâni şi nu vor avea un impact semnificativ asupra mediului.

“Un lucru important în legătură cu aceste valori de monoxid de carbon este că arată tocmai cât de ample au fost aceste incendii”, a mai spus cercetătorul.

Săptămâna trecută, norul a fost observat deasupra Africii de Sud, dar s-a întins și s-a subțiat, a spus Querel.

Incendiile au devastat peste 12 milioane de hectare din septembrie 2019 până în februarie 2020.