Geoparc Internațional UNESCO – Ținutul Buzăului

Ținutul Buzăului a obținut, din luna aprilie 2022, validarea oficială ca Geoparc Internațional UNESCO, fiind astfel recunoscut drept teritoriu cu valori naturale și culturale de importanță globală.

Membrii Biroului Executiv al UNESCO au votat pentru includerea „Ținutului Buzăului” pe lista geoparcurilor internaționale, fapt ce va oferi numeroase oportunități pentru dezvoltarea regiunii.

Ținutul Buzăului, cu cele 18 comune componente, devine după 16 ani de efort comun Geoparc Internațional UNESCO, cel mai amplu proiect de dezvoltare locală pentru județul Buzău, reprezentativ pentru zona Munteniei și pentru întreaga Românie. Ținutul Buzăului, aflat la limita dintre dealuri și munți, este un teritoriu complet rural care se întinde pe o suprafață de peste 1000 de kilometri pătrați și are o populație de circa 43.000 de munteni. Vulcanii noroioși, domurile de sare, focurile vii, trovanții de la Ulmet, așezările rupestre și chihlimbarul roșu de la Colți sunt printre cele mai renumite atracții ale acestei regiuni pitorești din zona de curbură a Carpaților”,

Ținutul Buzăului devine al doilea geoparc din România inclus în Rețeaua Globală a Geoparcurilor (GGN), după Țara Hațegului. Lista globală este compusă din 177 de zone geografice din 46 de țări.