Curiozități despre hamsterul tau drag. .Hamsterii sunt mamifere simpatice și blănoase, cu obrăjori mari și coada scurtă. Aceste rozătoare mici sunt unele dintre cele mai apreciate animale de companie, după câini și pisici. De la vizuinile lor elaborate până la incisivii în continuă creștere, există foarte multe lucruri de învățat despre aceste mici mingi de puf. Iată câteva dintre cele mai interesante curiozități despre hamster.
Caracteristici generale ale hamsterului Pe pământ există 24 de specii de hamsteri, fiecare dintre acestea fiind caracterizată de o gamă largă de trăsături unice. În ceea ce privește dimensiunea, rasa europeană poate ajunge până la 32 de centimetri lungime, fiind una dintre cele mai mari specii de hamsteri. Cei mai mici hamsteri sunt cei din specia pitic și cresc până la aproximativ 5,5 – 10,5 centimetri lungime.
Cel mai comun hamster de companie, hamsterul sirian, cunoscut și sub numele de hamsterul ursuleț sau hamsterul auriu, crește, de obicei, până la aproximativ 15 centimetri lungime. Primii hamsteri au fost descoperiți în Siria, însă cel mai des sunt întâlniți în Grecia, România, Belgia și nordul Chinei.
În sălbăticie, le place să trăiască în zone calde și uscate, precum stepele, dunele de nisip și marginile deșerturilor. Aceste mamifere își sapă vizuini subterane pentru a se adăposti de temperaturile extreme și pentru a-și depozita hrana. Hamsterii sunt animale nocturne, ceea ce înseamnă că le place să doarmă în timpul zilei.
În sălbăticie, când vremea devine suficient de rece, hamsterii vor hiberna, însă se vor trezi periodic pentru a mânca. Dacă nu au suficientă hrană stocată, aceste vietăți adorabile își vor amâna somnul până când vor aduna suficiente provizii.
Cum să ai grijă de hamsterul tău
Primul lucru important când vine vorba de îngrijirea unui hamster de companie este habitatul. Asigură-te că hamsterul tău are o cușcă spațioasă, cu un substrat moale și absorbant, precum rumegușul sau hârtia reciclată. Cuștile de sârmă și cele din plastic pot fi folosite atât timp cât oferă hamsterului o locuință sigură, rezistentă la evadare.
Îngrijirea hamsterilor – sfaturi pentru un hamster sănătos
Locuința lui trebuie să fie bine aerisită pentru a preveni acumularea de mirosuri de urină, fecale și alimente stricate. Hamsterii, cu puține excepții, ar trebui să locuiască întotdeauna singuri, deoarece pot fi teritoriali și agresivi. Așternutul lui trebuie schimbat de 1-2 ori pe săptămână, iar adâncimea lui trebuie să fie suficientă pentru a permite hamsterului să scormonească și să sape.
În general, hamsterii caută zone izolate și liniștite pentru somn, astfel încât ascunzătorile sunt deosebit de importante în cadrul habitatului. În ceea ce privește hrana, hamsterii consumă în general semințe, cereale, larve și, în anumite cazuri, insecte. Evită alimentele periculoase, cum ar fi ciocolata sau alimentele bogate în zahăr. Asigură-i apă proaspătă în fiecare zi, într-un recipient adecvat.
Hamsterii adoră jucăriile și le folosesc pentru a satisface o varietate de nevoi, de la mestecat, cățărat, explorat, scormonit și ascuns. Oferă-i animalului tău obiecte de ros, precum ramuri sau diverse jucării, pentru a-i menține dinții sănătoși.
Permite-i să iasă din cușcă în siguranță, într-un spațiu protejat, pentru a explora sub supraveghere. De asemenea, hamsterilor le place extrem de mult să alerge. Asigură-te că îi pui la dispoziție o roată cu o suprafață de alergare solidă unde își poate consuma eficient energia.
Curiozități despre hamster: lucruri mai puțin știute
Hamsterii sunt ilegali în Hawaii deoarece se înmulțesc rapid, iar clima locală le este favorabilă. Aceste animale pot forma rapid colonii mari, afectând agricultura locală. Află și alte curiozități despre hamsteri în cele ce urmează.
Hamsterii sunt creaturi inteligente care își pot învăța chiar și numele;
Hamsterilor le place în mod natural să se ascundă;
Mirosul este unul dintre cele mai importante simțuri ale hamsterului;
Hamsterii se nasc orbi și, chiar și ca adulți, pot vedea la doar câțiva centimetri în fața nasului;
Ciocolata conține o substanță chimică numită teobromină, care poate fi toxică pentru hamsteri;
Hamsterii sunt pretențioși și le place să se mențină curați;
Hamsterii se sperie foarte ușor;
Dinții unui hamster cresc constant;
Deși sunt mici și aparent fragili, hamsterii pot sări până la 30 cm în aer;
Noaptea, hamsterii de companie pot alerga până la 8 km pe rotița de exerciții;
Pielea lor este destul de delicată și nu ar trebui expusă la temperaturi extreme;
În general, hamsterii sunt animale de companie ușor de îngrijit, dar au nevoie de o cușcă suficient de mare pentru a se simți confortabil;
Nu trebuie să atingi puii de hamsteri dacă mama nu este prezentă, deoarece îi poate respinge din cauza mirosului uman;
Poate fi greu să înțelegi când hamsterul tău este bolnav, deoarece își ascund instinctiv simptomele;
Hamsterii nu transpiră și se răcoresc prin linsul lăbuțelor;
Hamsterii sunt foarte sensibili la zgomote puternice sau la vibrații, ceea ce le poate provoca stres;
Majoritatea hamsterilor au o viață scurtă, trăind doar 2-3 ani, dar pot fi foarte iubitori în acea perioadă;
Hamsterii pot sări brusc atunci când sunt foarte fericiți.
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.