Impactul exploziei de la Petromidia asupra mediului poate fi major

Barna Tanczos, ministrul mediului, a declarat că în continuare există pericol de explozie la Rafinăria Petromidia, iar impactul acestui incident asupra mediului poate fi unul major, potrivit Agerpres.

“Am fost informat că acum câteva minute a avut loc o explozie majoră la Petromidia Năvodari. Situaţia este gravă. (…) Accesul este restricţionat, limitat, nici comisarii Gărzii de Mediu nu au acces în zonă. Există în continuare pericol de explozie. (…) Din păcate, din primele informaţii, există şi victime, dar evaluarea situaţiei este în responsabilitatea ISU (…). Impactul asupra mediului poate fi major. Din primele evaluări făcute de ANM, norul de fum se deplasează spre ţărm, se deplasează spre mare. Avem la faţa locului laborator mobil pentru a monitoriza calitatea aerului”, a spus ministrul, la Bistriţa.

O explozie urmată de incendiu s-a produs vineri la o instalaţie de la Rafinăria Petromidia din Năvodari, IGSU precizând că, din informaţiile primite până la acest moment, trei persoane ar fi rănite.

Rafinăria Petromidia este cea mai mare din ţară. Potrivit ANM, vântul impinge norul de fum către largul mării.

Potrivit ISU Constanța, una dintre victime ar avea arsuri pe 45% din suprafața corpului și pe căile aeriene. Autoritățile au emis o avertizare de tip RO-Alert prin care populația este informată să nu se apropie la mai puțin de 1.000 de metri. Totodată, a fost activat planul roșu de intervenție.

Focul și fumul puternic se pot observa și de pe plaja din Mamaia, dar și din localitățile din împrejurimi, precum Corbu.