Încă un motiv să stai în casă: un nor de praf şi smog din Asia Centrală şi Rusia acoperă România

În următoarele trei zile un nor de praf va acoperi majoritatea regiunilor din România cu precădere în sudul, centrul și estul teritoriului, dar temporar și în restul ţării, anunţă Severe Weather Alert România.

Sursă Foto: Cătălin Matei – Măcin, jud. Tulcea

Astfel, cantitatea de particule în suspensie PM10 și PM2.5 va crește foarte mult (depășind chiar de 10 ori limitele normale), iar fenomenul ar putea avea un impact mai serios la copii, persoanele vârstnice sau la cele care suferă de probleme cardio-vasculare și ale sistemului respirator.

De aceea, în următoarea perioadă cerul va fi mai întunecat. De asemenea, particulele se depun pe suprafeţele exterioare şi este indicat să ţinem ferestrele închise.

Sursă foto: Popa Florin Cătălin, Carcaliu, jud. Tulcea

Norul provine în mare parte din zona centrală a Asiei și sudul Câmpiei Ruse, dar şi din Sahara, şi a ajuns deasupra ţării noastre, pe fondul circulației atmosferice preponderent dinspre est.

Norul de praf văzut din satelit pe 27 martie, ora 08:00. Sursă foto: Severe Weather Alert – România

Particulele în suspensie reprezintă un amestec complex de particule foarte mici și picături de lichid. O problemă importantă o reprezintă particulele cu diametrul mai mic de 10 micrometri, care trec prin nas și gât şi pătrund în alveolele pulmonare provocând inflamații și intoxicări.

Sunt afectate în special persoanele cu boli cardiovasculare și respiratorii, copiii, vârstnicii şi astmaticii. Poluarea cu pulberi înrăutăţeşte simptomele astmului, respectiv tuse, dureri în piept și dificultăți respiratorii.

De asemenea, expunerea pe termen lung la o concentrație scăzută de pulberi poate cauza cancer și moartea prematură.