Greenpeace România a anunţat că sesizează Avocatul Poporului referitor la “grave încălcări ale unor drepturi constituționale de către Administrația Fondului pentru Mediu” în ceea ce priveşte Programul Casa Verde Fotovoltaice.
Potrivit sursei citate, cetățenii respinși recent (peste 11.000) pe motivul documentelor „expirate” au depus contestații. Însă, cei declarați admiși în program nu au semnat contractele de finanțare, deși președintele AFM, Andreea Kohalmi Szabo, anunțase pe 10 iunie că „în următoarele zile” le va transmite beneficiarilor spre semnare primele contracte. Greenpeace România a sesizat Avocatul Poporului.
“Amăgiți de declarațiile oficiale din perioada septembrie-noiembrie 2019 ale Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), cetățenii nu au reînnoit documentele necesare pentru a aplica la sesiunea din noiembrie 2019 a programului Casa Verde Fotovoltaice. AFM a respins, ignorând propriile declarații, tocmai din acest motiv, mii de aplicanți la începutul lunii iunie 2020”, se arată într-un comunicat al organizaţiei.
Greenpeace România a decis să sesizeze Avocatului Poporului aceste fapte deosebit de grave.
„Situația creată de AFM sfidează orice logică și nicio autoritate superioară, precum Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor sau Primul-ministru, nu intervine deocamdată. Mii de cetățeni au fost induși în eroare de comunicatele oficiale ale unor instituții ale statului, iar vocile lor sunt pur și simplu ignorate acum, deși au fost trimise peste 3000 de mesaje către autoritățile amintite.
Autoritățile publice au obligația de a comunica informații complete și reale. Cetățenii trebuie să poată avea încredere în ceea ce spun autoritățile publice în comunicate oficiale, iar cand acestea greșesc, trebuie să-și asume acest lucru, nu să pună vina pe umerii cetățenilor. Avem suficiente motive pentru a sesiza Avocatului Poporului.” a declarat Marian Mândru, coordonator de campanii la Greenpeace România și administrator al comunității online Protecția Prosumatorului.
Conform ghidului de finanțare al programului, AFM are la dispoziție maximum 15 zile lucrătoare pentru soluționarea contestațiilor primite. Deși nu a finalizat analiza contestațiilor, AFM invită deja cetățenii respinși în program să se înscrie la o nouă sesiune de finanțare în toamnă, la o dată neprecizată.
„Programul Casa Verde Fotovoltaice nu mai este credibil și, din păcate, acest lucru afectează percepția publică asupra energiei regenerabile, în general. Este, de asemenea, un eșec major în administrarea unor fonduri europene. România trebuie să acționeze pentru a limita efectele crizei climatice și să investească în energie verde. Avem cu toții dreptul la un mediu curat și autoritățile trebuie să acționeze pentru a ne asigura accesul la acest drept, nu să ne saboteze, prin lipsă de profesionalism.” a mai declarat Marian Mândru.
Finanțarea oferită de AFM prin programul Casa Verde Fotovoltaice este, teoretic, una generoasă: maxim 20.000 de lei pentru un sistem fotovoltaic de minim 3 kW pentru persoanele fizice interesate să își producă singure energia electrică. Peste 26.000 de cetățeni din întreaga țară s-au înscris pentru a obține finanțare, fondurile totale ale programului de finanțare cumulând peste 113 milioane de euro. Mai mult de jumătate dintre aplicanți, peste 13.000, au fost respinși.