Adesea suntem tentați să căutăm soluții la problemele noaste refugiindu-ne în mâncare și nu este de mirare că ne trezim cu multe kilograme în plus fără să ne dăm seama.
Mâncatul emoțional se manifestă ca o urgență de a consuma alimente bogate în calorii. Acestea pot să fie sărate sau dulci și au primit denumirea de comfort food, adică alimente care ne fac să ne simțim confortabil.
Când stresul este cronic, corpul produce un nivel ridicat de cortizol, hormon al stresului. Cu cât acest efect nefavorabil este mai necontrolat în viața noastră, cu atât suntem mai predispuși să apelăm la mâncare pentru ameliorarea stărilor emoționale.RECOMANDĂRI
Din ce în ce mai multe persoane își găsesc alinarea în consumul excesiv de hrană, mai ales bogată în carbohidrați și astfel cred că au scăpat de stres sau de emoțiile neplăcute, cum sunt tristețea, singurătatea, plictiseala.
În realitate însă, mâncatul emoțional, excesiv nu este nici pe departe „prietenul de nădejde care nu ne dezamăgește niciodată”, efectul plăcut al acestuia fiind doar de moment.
De ce nu te ajută mâncatul emoțional?
Sentimentul de bine după ce mâncăm excesiv ceva ce ne place durează puțin, iar după starea de relaxare obținută în urma mâncatului, disconfortul emoțional reapare.
Dezechilibrul acesta se resimte deoarece nu a fost tratat, ci doar ascuns sub forma unei porții uriașe de mâncare.
Fiecare dintre noi trăiește diferit evenimentele din viața sa, în funcție de trecutul și experiențele sale emoționale, mentale, spirituale sau chiar fizice.
Aceste evenimente creează în noi diverse gânduri, care la rândul lor generează emoții.
Fii blând cu tine!
Autocritica îți fură liniștea zilei de astăzi și îți suprimă de cele mai multe ori voința de a adopta un stil de viață mai sănătos.
Din păcate, în cazul acesta, dulciurile sunt un simplu pansament sufletesc pentru rănile emoționale pe care ți le autoinduci zilnic, din obișnuință.
Indiferent că începi o cură de slăbire, că vrei să schimbi ceva la tine în bine, dizolvă autocritica și transform-o în autoînțelegere, în răbdare, în acceptare personală.
Apeleaza la hipnoza pentru slabire, ce te sustine in procesul de deconditionare mentala, astfel incat sa introduci cu usurinta in viata ta noi obiceiuri alimentare si deprinderi care sa te conduca spre un stil de viata sanatos.
Viața fără autocritică este o viață fără mâncat emoțional. Pentru că unde nu există rană, nu mai e nevoie de pansament.
Acceptă orice greșeală faci și doar continuă. Doar continuă… fără critici.
Diferența dintre foamea emoțională și foamea reală
Foamea emoțională se instalează brusc, trebuie satisfăcută imediat, vizează anumite alimente și declanșează sentimente de neputință, vină sau rușine.
În schimb, foamea reală se instalează treptat, suferă amânare, este deschisă la mai multe variante de alimente și nu declanșează sentimente negative.
Obiceiuri care te pot ajuta să renunți la mâncatul emoțional
- fă o plimbare în parc
- bea o cană de ceai călduț
- ține un jurnal alimentar în care să scrii ceea ce mănânci și ce emoții ai
- vizionează o comedie
- citește o carte bună sau ascultă muzica preferată
- pictează, desenează sau colorează
- spală-te pe dinți
- dansează
- practică yoga și meditația
- fă o baie fierbinte și hidratează-te
Ceea ce mâncăm are un impact major asupra stării noastre psiho-emoționale. Chiar dacă pare că nu există vreo legătură între alimentație și felul în care ne simțim și ne comportăm, de fapt produsele pe care le consumăm ne influențează în mod direct sănătatea creierului și starea de spirit.
Cercetările arată faptul că o dietă echilibrată ne face să fim mai optimiști, să ne simțim mai veseli, prevenind apariția depresiei, reducând stresul și oferindu-ne o gândire mai clară.
Foloseste remediile florale Bach pentru armonizarea acestor aspecte psihoemotionale.
În concluzie, păstrează plăcerea de a mânca, dar canalizează-ți energia pozitivă spre o pasiune, fii creativ și s-ar putea să rămâi surprins de rezultat.