Marea Voluntariadă Națională de Mediu, 42.000 de elevi educați să respecte natura

Marea Voluntariadă Națională de Mediu, 42.000 de elevi educați să respecte natura

În 18 luni de implementare a proiectului „Marea Voluntariadă Națională de Mediu a Școlarilor, 2019”, 42.000 elevi, din 105 unități de învățământ, din 22 de județe, au participat la 6.858 acțiuni de educație și protejare a mediului. 17 școli din cele 105 au fost premiate cu produse educaționale sau IT în valoare de 22.000 lei, iar 21 au primit acreditarea de tip „școală eco”.

În total, în 18 luni, cele 105 unități de învățământ, din 22 de județe, au colectat 108 tone de hârtie, 11.053 kg sticlă, 5.344 saci de PET-uri folosite, au realizat 637 de plantări, 589 ecologizări și peste 4.000 de sesiuni de educație pentru protejarea mediului pentru elevii proprii.

De asemenea, proiectul „Marea Voluntariadă Națională de Mediu” a însemnat și introducerea celor 105 unități de învățământ participante într-un ciclu de educație continuă de mediu pentru elevii proprii, programul debutând cu o competiție națională de mediu.

În același timp, reducerea resurselor utilizate de către unitățile de învățământ – apă, electricitate sau gaz – a fost una dintre direcțiile de acțiune ale proiectului național.

„Educația de mediu trebuie să fie continuă în sistemul educațional și însoțită de strategii interne de reducere a resurselor utilizate. Elevii încă mai lasă lumina aprinsă în sălile de clasă când nu le folosesc sau încă nu sunt obișnuiți să folosească apa într-un mod eficient. Unitățile de învățământ trebuie să își dezvolte proceduri interne legate de reducerea resurselor precum apa sau electricitatea, iar cadrele didactice trebuie să își educe proprii elevii și în spiritul reducerii acestor resurse, alături de acțiuni de plantare sau ecologizare”, a precizat Bogdan Istrate, Președintele Asociației Semper Musica Filiala Tecuci.

Marea Voluntariadă națională de mediu a școlarilor, 2019!” este un proiect organizat de Asociația Semper Musica Filiala Tecuci, în parteneriat cu Asociația Semper Musica București, finanțat prin proiectul „No PLANet B”, derulat de Asociația Serviciul Apel în cadrul unui parteneriat internațional și cofinanțat de Uniunea Europeană prin programul DEAR.