Ministrul Mediului: Deșeurile medicale vor fi arse în nouă incineratoare

Ministrul Mediului: Deșeurile medicale vor fi arse în nouă incineratoare

În contextul pandemiei de coronavirus, ministrul Mediului, Costel Alexe, a anunțat că deșeurile medicale vor fi sterilizare în 15 instalații, apoi vor fi neutralizate prin ardere în nouă incineratoare.

„Cu atâtea spitale pline de pacienţi şi atâţia români testaţi de coronavirus este uşor de prevăzut că volumul de deşeuri medicale va creşte în perioada următoare. Trebuie ca tot fluxul să funcţioneze fără cusur în această perioadă”, a declarat ministrul într-o postare video pe pagina sa de Facebook.

Potrivit acestuia, în acest scop sunt în funcțiune nouă incineratoare şi 15 instalaţii de sterilizare a deşeurilor medicale, care pot neutraliza prin ardere între 100 şi 500 kg pe oră şi steriliza 45 de tone de deşeuri medicale pe zi.

Acesta a completat că, ținând cont că mii de oameni se află în carantină sau în regim de autoizolare, este de așteptat ca volumul deşeurilor municipale să crească în perioada următoare.

„Acestea nu trebuie lăsate să se acumuleze, mai ales că unii dintre noi pot fi infectaţi cu coronavirus. Acestea trebuie să intre imediat în staţiile de sortare pentru a fi sterilizate şi a reduce orice risc de noi focare de infecţie. Tocmai de aceea, am de gând să solicit primăriilor creşterea frecvenţei ridicării gunoiului menajer. Trebuie să ne asigurăm că oamenii care stau departe de aglomeraţie sunt totuşi în siguranţă acasă”, a mai spus Alexe.

Ministrul a subliniat că instituția pe care o conduce va monitoriza, prin Garda de Mediu, activitatea de la cele cinci staţii de sortare din Bucureşti şi din jurul Capitalei. Precizarea vine ca urmare a scandalului iscat încă de la începutul anului, când aerul din Capitală a fost foarte poluat, iar una dintre supoziții a fost că una dintre surse ar putea fi arderile ilegale de deșeuri.

„Ori, combinaţia celor două ameninţări ne vulnerabilizează şi mai mult sănătatea publică. Vreau să solicit oficial primăriilor să se mobilizeze cât mai bine în această perioadă pentru salubrizarea străzilor, oraşelor şi pentru măsuri care să ţină sub control aceşti doi poluanţi”, a mai afirmat ministrul Mediului.

Potrivit ultimelor informații furnizate de Grupul de Comunicare Strategică, pe teritoriul României se află 3.282 de persoane în carantină instituționalizată, pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 16.610 persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.