În lumea ocupată a zilelor noastre, formarea unei adevărate legături cu natura poate părea imposibilă. Majoritatea locurilor de muncă sunt în interior și recreerea, divertismentul și activitățile sociale se limitează, de multe ori, la un ecran. Dacă în ultima vreme v-ați simțit deosebit de stresați și anxioși, se poate datora faptului că nu ați petrecut suficient timp în natură.
Cercetările au arătat că diferite tipuri de experiențe în natură sunt asociate cu beneficii pentru sănătatea mintală în multe moduri. De exemplu, studii de laborator controlate au demonstrat impacturi psihologice și stres / fiziologice benefice ale imaginilor si sunetelor din natură. Munca experimentală de teren a arătat, de asemenea, beneficiile experienței în natură prin contrastarea schimbărilor din interiorul grupului, dimensiunile afective, cognitive și fiziologice la participanții care au umblat în medii naturale versus medii urbane. Cercetările au descoperit că bunăstarea psihologică a unei populații poate fi asociată, în parte, cu apropierea de spatii verzi si natura in general.
Iată câteva modalități simple de a vă reînnoi conexiunea cu natura – și de a vă readuce o parte din liniștea sufletească:
Creați un altar natural
Dacă nu puteți ieși afară cât de des doriți, încercați să vă conectați la natură cu un altar natural. Crearea unui altar natural este un act profund personal și nu există niciun set de instrucțiuni pentru realizarea unuia. În schimb, gândește-te la ce înseamnă natura pentru tine. Când vizualizați un mediu natural, vă imaginați cascade spumoase? Iarba legănată de vânt? O pădure înaltă, umbrită ? Colectează câteva elemente care îți amintesc de acest mediu.
Dacă vă simțiți cel mai în ton cu natura când sunteți pe plajă, de exemplu, altarul dvs. ar putea conține câteva scoici, un castron de nisip superficial pentru a trece degetele prin el și o lumânare parfumată cu sare de mare. Dacă preferați pădurile, încercați niște țesături de culoare verde închis și o mână de ace de pin. Adăugați la aceasta câteva dintre imaginile sau picturile preferate ale naturii și o plantă sau două în ghivece.
Găsiți un loc în casa dvs. unde vă puteți relaxa – sau, alternativ, un loc în care aveți nevoie de mai multă relaxare, cum ar fi un birou la domiciliu – și creați acolo un spațiu pentru altarul vostru natural. Puteți să-l puneți pe un raft, într-o fereastră sau chiar să-l împachetați într-o cutie până când doriți să îl priviți din nou. Gândiți-vă la altarul naturii voastre ca la o stație de încărcare pentru sufletul vostru.
Ori de câte ori sunteți copleșiți și aveți nevoie de un moment de pace, mergeți la altarul naturii voastre și petreceți cât timp aveți nevoie să vă reconectați cu natura.
Cultivați plante comestibile din semințe
Cultivarea plantelor comestibile este o modalitate excelentă de a deveni mai profund conectat cu natura. Plantele comestibile te ajută literalmente să pui rădăcinile in Pământ, de la timpul pe care ți-l cer să il petreci afară cu mâinile în pământ, până la modul în care îți permit să observi nașterea și creșterea unei noi vieți. Unele dintre cele mai ușoare plante care pot crește din semințe în propria casă sunt roșiile și ardeiul gras.
Nu este nevoie să cumpărați semințe speciale dintr-un magazin de grădinărit – pur și simplu cumpărați câteva legume proaspete, scoateți-le și clătiți-le semințele și lăsați-le să se usuce câteva zile pe o bucată de prosop de hârtie. După ce vă asigurați că semințele sunt curate, plantați-le cu o adâncime de aproximativ un centimetru în recipiente mici si așezați-le pe pervazul ferestrei, asigurându-vă că le udați în fiecare zi. Roșiile au nevoie în special de multă apă.
Pe măsură ce vă hrăniți plantele, gândiți-vă cum vă vor hrăni într-o zi. Gândiți-vă la modul în care, ca toate lucrurile naturale, aveți nevoie de apă, lumina soarelui, căldură și dragoste. Când răsadurile dvs. au o înălțime de aproximativ 2 centimetri, găsiți un loc însorit afară pentru a le planta.
Le puteți planta direct în pământ sau pur și simplu le puteți așeza în ghivece mai mari. În timp ce vă replantați răsadurile, luați-vă timp pentru a vă scufunda pe deplin în senzațiile momentului în care vă aflați. Recunoașteți căldura soarelui pe spate și senzația rece și umedă de la pământ pe mâini. Faceți același lucru în timp ce vă uitați la creșterea plantelor. Inspirați parfumul verde ascuțit al plantelor de roșii și frecați frunzele moi ale plantelor de piper între vârfurile degetelor.
Când vine timpul să recoltați și să vă mâncați plantele, savurați-le și concentrați-vă pe felul în care pământul vă hrănește așa cum ați hrănit planta.
Păstrați un jurnal al naturii
Mergeți la o plimbare într-un mediu natural lângă casa dvs. și luați cu voi un mic carnețel. În timp ce mergi, notează câte detalii poți observa despre spațiul în care te afli. Captează cât mai multe simțuri diferite. Ce mirosiți, când vă întoarceți capul înapoi și respirați profund prin nas? Ce auzi, când te ții cât mai liniștit posibil și închizi ochii? Nu trebuie să scrieți în propoziții complete – cuvinte, fraze, chiar și replicile unei poezii sau ale unui cântec de care vă amintiți, toate vă pot ajuta să surprindeți mediul în care vă aflați. Apoi, întoarceți observația către interior.
Gândiți-vă cum vă simțiți în acest mediu natural. Ești calm(ă)? Agitat(ă)? Plictisit(ă)? Ce înseamnă a fi în natură care te face să te simți așa? Verbalizarea sentimentelor vă poate ajuta să vă acordați mai multă profunditate. S-ar putea să fiți surprinși de adevărurile pe care le veți dezvălui în acest moment. Notați cât puteți, datați intrarea și, dacă doriți, presați câteva flori sau frunze între pagini.
Acum, ori de câte ori îți lipsește natura și liniștea sufletească care vine odată cu ea, poți să îți deschizi jurnalul de natură și să fii transportat înapoi în locurile tale preferate.
Momentul de atenție axat pe natură
Mindfulness este un concept de terapie care a început să prindă tot mai mult in ultimii ani. La baza, mindfulness înseamnă sa respiri profund si sa te concentrezi la momentul actual, sa fii conștient(ă) de tine si de organismul tău în momentul actual. Poate ajuta la reducerea anxietății imediate și pe termen lung. Un moment de atenție axat pe natură face acest lucru, consolidând în același timp conexiunea cu mediul natural.
Mai întâi, găsiți un loc în aer liber pentru a vă bucura. Aceasta poate fi o plimbare prin pădure, câțiva pași pe verandă sau pur și simplu scoaterea capului pe fereastră. Relaxați-vă și conștientizați-vă corpul respirând încet și profund. Țineți fiecare respirație timp de câteva secunde înainte de a o lăsa să iasă. Apoi, începeți o observație profundă a mediului înconjurător. Enumerați cinci lucruri pe care le puteți vedea – cerul, de exemplu, sau un copac. Apoi continuați cu patru lucruri pe care le puteți auzi, trei lucruri pe care le puteți simți sau atinge, două lucruri pe care le puteți mirosi și un lucru pe care îl puteți gusta.
Asigurați-vă că continuați exercițiul de respirație în timp ce faceți acest lucru, respirați lent și profund. După ce ați terminat de parcurs lista detaliilor senzoriale, luați un minut pentru a observa ce simțiți în acest moment. Ar trebui să fii calm(ă), prezent(ă) și mai în contact cu lumea naturală din jurul tău.
Aromoterapie și vizualizare
Aromoterapia și vizualizarea sunt o modalitate excelentă de a vă conecta cu natura atunci când aveți un program încărcat sau nu puteți ieși în afara casei. Alegeți câteva dintre mediile naturale preferate și cumpărați câteva uleiuri esențiale cu mirosuri care vă amintesc de acele locuri. Dacă îți plac pădurile, alege un parfum de molid sau pin. Dacă preferați pajiștile, s-ar putea să vă vină în minte lavanda. Odată ce v-ați colectat mirosurile, nu aveți nevoie decât de câteva minute. Așezați o picătură mică de ulei pe dosul mâinii și mirosiți-l, respirând profund și uniform (Asigurați-vă că urmați instrucțiunile de utilizare așa cum sunt prezentate pe produs).
Închide ochii și lasă-ți imaginația să te transporte într-un loc natural si relaxant. Gândește-te la ceea ce poți vedea și auzi. Gândește-te la ce simți când ești acolo. Faceți acest lucru atâta timp cât doriți. S-ar putea chiar să adormiți!
Când deschizi din nou ochii, ia-ți un moment pentru a te concentra în spațiul în care te afli. Încearcă să duci calmul pe care îl simți cu tine în restul zilei și vei purta și conexiunea cu natura.
A vă conecta cu natura este crucial pentru sănătatea mentală și spirituală. Ne aduce relaxare, liniște sufletească și chiar ne ajută să ne conectăm mai profund cu sinele nostru interior.