Noul angajament global de metan are ca scop combaterea schimbărilor climatice

Noul angajament global de metan are ca scop combaterea schimbărilor climatice

Un nou acord comun al Uniunii Europene și al Statelor Unite pentru reducerea emisiilor globale de metan cu 30% până în 2030 ar putea marca un pas crucial în abordarea schimbărilor climatice și apropierea lumii de obiectivele Acordului de la Paris pentru a menține creșterea temperaturii globale la sub 2 ° C.

Anunțul de vineri, care a inițiat începutul a ceea ce se speră a fi „angajamentul global privind metanul”, va vedea acordul lansat oficial la Conferința Națiunilor Unite privind schimbările climatice a părților COP26, care va avea loc la Glasgow de la 31 octombrie și 12 noiembrie.

Metanul este un puternic gaz cu efect de seră de zeci de ori mai puternic decât dioxidul de carbon pentru încălzirea atmosferei. Este un poluant climatic de scurtă durată, cu o viață atmosferică de aproximativ un deceniu. Cercetarea grupului interguvernamental privind schimbările climatice (IPCC) arată că metanul este responsabil pentru cel puțin un sfert din încălzirea globală actuală și reducerea metanului cauzat de om, care reprezintă mai mult de jumătate din toate emisiile de metan, este una dintre cele mai eficiente modalități de combatere schimbarea climei.

Recenta evaluare globală a metanului lansată de Coaliția pentru climă și aer curat (CCAC) și Programul Națiunilor Unite pentru Mediu (PNUM) a constatat că reducerea metanului cauzat de oameni cu 45% în acest deceniu ar continua să se încălzească sub pragul convenit de liderii mondiali. Numai acest lucru ar evita aproape 0,3 ° C de încălzire globală până în anii 2040. În fiecare an, va preveni 255.000 de decese premature, 775.000 de vizite la spital legate de astm, 73 de miliarde de ore de muncă pierdută din cauza căldurii extreme și 26 de milioane de tone de pierderi de culturi la nivel global.

Metanul provenit din activitatea umană se împarte în trei sectoare principale: agricultură (40%), combustibili fosili (35%) și deșeuri (20%). Creșterea animalelor este o cauză cheie a metanului în sectorul agricol. În sectorul combustibililor fosili, extracția, prelucrarea și distribuția petrolului și a gazelor reprezintă 23%, iar extracția cărbunelui reprezintă 12% din emisii. Cu tehnologia preexistentă, este posibilă o reducere de 75% a metanului din sectorul petrolului și gazelor, 50% din acest lucru putând fi realizat fără costuri nete.

„Reducerea emisiilor de metan este cea mai bună modalitate de a încetini schimbările climatice în următorii 25 de ani”, a spus Inger Andersen, director executiv al UNEP.

„Angajamentul global asupra metanului are un potențial mare de a spori ambiția și de a îmbunătăți cooperarea țărilor. UNEP va sprijini eforturile de a transforma angajamentele în reduceri reale ale emisiilor prin intermediul Observatorului Internațional al Emisiilor de Metan (IMEO) și al Coaliției pentru Climă și Aer Curat. ”

UNEP lucrează din ce în ce mai mult pentru a evidenția și combate emisiile de metan din sectorul petrolului și gazelor, inclusiv prin intermediul IMEO, o inițiativă bazată pe date, axată pe acțiuni, pentru a aborda metanul. Face acest lucru prin colectarea, integrarea și reconcilierea datelor din toate sursele pentru a oferi transparență, știință, rapoarte și recomandări cu privire la modul în care guvernele pot utiliza aceste date pentru a elabora și implementa politici de reducere a emisiilor de metan din combustibilii fosili.

Reducerea emisiilor de metan este cel mai bun mod de a încetini schimbările climatice în următorii 25 de ani.

Activitatea UNEP în reducerea emisiilor de metan face parte din eforturile sale mai largi de a aborda triplele crize planetare ale schimbărilor climatice, poluării și pierderii biodiversității.

Pentru a ajuta la avansarea acestor obiective, UNEP a dezvoltat o soluție în șase sectoare pentru reducerea emisiilor. Soluția oferă o foaie de parcurs pentru reducerea emisiilor între sectoare, pentru a atinge reducerea anuală de 29-32 gigatoni necesară pentru a limita creșterea temperaturii. Cele șase sectoare identificate sunt agricultura și alimentația; pădurile și utilizarea terenurilor; clădiri și orașe; transport; energie și orașe.

Despre Coaliția pentru Climă și Aer Curat

Coaliția pentru climă și aer curat este un parteneriat internațional care lucrează pentru protejarea climei și îmbunătățirea calității aerului prin acțiuni de reducere a poluanților climatici de scurtă durată, inclusiv metan, carbon negru, ozon troposferic și hidrofluorocarburi (HFC). Coaliția are 71 de parteneri de stat și 78 de parteneri non-statali. În ceea ce privește metanul, are inițiative în toate cele trei sectoare principale de emisii: petrol și gaze, deșeuri și agricultură. Secretariatul Coaliției este găzduit de UNEP.

Despre Observatorul internațional al emisiilor de metan

Observatorul internațional al emisiilor de metan este o inițiativă UNEP bazată pe date, axată pe acțiune, care utilizează o abordare inovatoare a datelor pentru a cataliza reducerea emisiilor de metan la nivel global. IMEO colectează date din diverse surse, inclusiv rapoarte ale companiei prin Parteneriatul Petrol și Gaz Metan 2.0 (OGMP 2.0), măsurători directe din studii peer-review, observații prin satelit și inventar național.