Un grup de cercetători a dezvoltat o modalitate de a stoca energie solară într-o formă lichidă care va fi capabilă să creeze electricitate la cerere, precum și să stocheze energia pentru 18 ani.
Raportată mai întâi de BGR, tehnologia este de fapt în dezvoltare de câțiva ani. De fapt, în 2017, cercetătorii de la Universitatea de Tehnologie Chalmers din Suedia au dezvăluit un sistem care a permis stocarea energiei solare numit MOST (Molecular Solar Thermal System).
Cu toate acestea, noua abordare a oamenilor de știință de la Universitatea Jiao Tong din Shanghai a dezvoltat acum un generator termoelectric compact care este capabil să refolosească energia stocată.
Cu energie solară putem ajuta la refacerea planetei.
PROMO
Lumina vine si din interiorul tau! Acceseaz-o dezvoltandu-ti creativitatea prin desen mandale si joc terapeutic. Urmatorul atelier pe 13 mai 2022. Detalii aici.
Sistemul de molecule special conceput folosește carbon, hidrogen și azot. Când soluția intră în contact cu lumina soarelui, atomii din interiorul ei se rearanjează și își schimbă forma, transformând molecula să se transforme într-un izomer bogat în energie. Aceasta acționează ca o soluție lichidă de stocare a energiei solare.
Fuzionand soluția lichidă de stocare a energiei solare cu un generator termoelectric – un cip ultra-subțire – cercetătorii ar putea valorifica din nou puterea. Tehnologia poate fi adăugată la smartwatch-uri și căști pentru a le alimenta.
Până acum, această tehnologie a fost folosită doar pentru a crea cantități mici de electricitate, cu toate acestea, cercetătorii susțin că rezultatele sunt foarte promițătoare și le pot permite să modifice sistemul în continuare pentru a permite extragerea mai multă energie.
Liderul cercetării Kasper Moth-Poulsen, profesor la Departamentul de Chimie și Inginerie Chimică de la Chalmers, explică: „Acesta este un mod radical nou de a genera electricitate din energia solară. Înseamnă că putem folosi energie solară pentru a produce electricitate indiferent de vreme, ora din zi, anotimp sau locația geografică.”
El a adăugat: „Sunt foarte încântat de această muncă. Sperăm că, odată cu dezvoltarea viitoare, aceasta va fi o parte importantă în viitorul sistem energetic.”
Sursa articol: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S266638642200056X?via%3Dihub