One Health reprezintă un sistem integrat și sistemic ca abordare a sănătății,
bazată pe înțelegerea faptului că sănătatea umană este strâns legată de sănătatea alimentelor, a
animalelor și a mediului, precum și la echilibrul sănătos al impactului acestora asupra ecosistemelor
pe care le împart.
Pe 5 septembrie 2024, în Aula “Profesor Gheorghe Câmpeanu” a Facultății de Biotehnologii din cadrul USAMV București, a avut loc workshop-ul intitulat Interacția cu mediul înconjurător la obținerea și comercializarea ceaiurilor din plante medicinale.
Evenimentul a fost organizat de USAMV București – Facultatea de Biotehnologii împreună cu Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca, Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare – IBA București, Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila București și Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară București.
Scopul workshop-ului a fost acela de a identifica nevoile actorilor interesați de conceptul One Health în cadrul proiectului ADER 16.1.2 „Cercetări privind elaborarea unei scheme de certificare pe lanţul alimentar conform conceptului One Health”, coordonat de către CSI dr. Nastasia Belc, Director General IBA București.
Prezentările din cadrul workshop-ului au adus în discuție teme actuale din sfera conceptului multi și transdisciplinar One Health, concept care se bucură de o popularitate crescută la nivel mondial și care oferă o nouă perspectivă asupra relației om-mediu-animal. Printre provocările cele mai mari la nivel global se numără: asigurarea hranei și adăpostului pentru oameni, a unui mediu de viață sănătos precum și conservarea naturii. Interacțiunile complexe dintre agenții patogeni și gazdele acestora, schimbările climatice, dinamica socio-culturală și multipli factori economici au un deosebit impact asupra oamenilor, animalelor și sănătății mediului. Conceptul One Health ne ajută la abordarea amenințărilor la adresa sănătății umane, animale, plantelor și mediului, riscurilor asociate privind securitatea alimentară și nutriția prin promovarea colaborării, a schimbului de date și luarea deciziilor bazate pe dovezi și prin analizarea eficienței politicilor guvernamentale, consolidarea politicilor deficitare și crearea altora noi.