„Pământul ei. Drepturile ei” este tema anului 2023 a Zilei mondiale pentru combaterea deşertificării şi a secetei

„Pământul ei. Drepturile ei” este tema anului 2023 a Zilei mondiale pentru combaterea deşertificării şi a secetei

Astăzi este Ziua mondială de combatere a deşertificării şi secetei, iar tema din acest an este

Pământul ei. Drepturile ei.
Secetele sunt printre cele mai mari amenințări la adresa dezvoltării durabile, în special în țările în curs de dezvoltare, dar din ce în ce mai mult și în țările dezvoltate. De fapt, prognozele estimează că până în 2050 secetele pot afecta peste trei sferturi din populația lumii. Numărul și durata secetelor a crescut cu 29% din 2000, comparativ cu cele două decenii precedente (OMM 2021). Când peste 2,3 miliarde de oameni se confruntă deja cu stresul hidric, aceasta este o problemă uriașă.

„Femeile dețin o miză vitală în sănătatea pământului, dar adesea nu dețin control asupra acesteia.

În toate părțile lumii, femeile se confruntă cu bariere semnificative în asigurarea drepturilor funciare, limitându-le capacitatea de a prospera și de a prospera.

În multe regiuni, aceștia rămân supuși unor legi și practici discriminatorii care le împiedică dreptul de a moșteni și accesul la servicii și resurse.

Și când pământul devine degradat și apa este rară, femeile sunt adesea cele mai grav afectate.

În acest an, tema Zilei Internaționale Împotriva Deșertificării și Secetei „Pământul ei. Drepturile ei.„, subliniază faptul că investiția în accesul egal al femeilor la pământ și la activele asociate este o investiție directă în viitorul lor și al umanității. Este timpul ca femeile și fetele să fie în fruntea eforturilor globale de restaurare a terenurilor și de rezistență la secetă.” – transmit Națiunile Unite.

În 1994, ONU a declarat 17 iunie Ziua mondială pentru combaterea deşertificării şi a secetei.

Ziua mondială de combatere a deşertificării şi secetei este marcată în fiecare an în vederea promovării eforturilor internaţionale de combatere a deşertificării şi pentru conştientizarea publică. De asemenea, marcarea acestei zile este un prilej pentru a reaminti tuturor că neutralizarea degradării terenurilor este realizabilă prin rezolvarea problemelor, implicarea puternică a comunităţii şi cooperarea la toate nivelurile.

Studiile arată cât de urgentă este soluționarea acestor probleme: până în 2025, 1,8 miliarde de oameni vor experimenta un deficit grav de apă, iar pentru 2/3 din lume, apa va ridica probleme; până în 2045, în jur de 135 de milioane de oameni s-ar putea să fie strămutați din cauza deșertificării; restaurarea solurilor ecosistemelor degradate ar avea ca efect absorbirea a trei miliarde de tone de carbon.

Deşertificarea este un fenomen care afectează terenurilor în zone aride, semiaride şi uscate și este cauzată, în principal, de activităţile umane şi de variaţiile climatice – nu se referă la extinderea deşerturilor existente.

Aceasta se întâmplă deoarece ecosistemele uscate, care acoperă mai mult de o treime din suprafaţa funciară a globului, sunt extrem de vulnerabile la supraexploatarea şi utilizarea inadecvată a terenurilor. Sărăcia, instabilitatea politică, despăduririle, supraaglomerarea şi practicile de irigare necorespunzătoare pot submina productivitatea terenului.