Parlamentul European adoptă măsuri pentru stoparea dezinformării ecologice

Parlamentul European are joi pe ordinea de zi reglementări ce vizează îmbunătățirea etichetării produselor, pentru a face ca acestea să dureze mai mult și pentru stoparea dezinformării ecologice. 

Proiectul de raport al Comisiei pentru piața internă prevede interzicerea utilizării declarațiilor de mediu înșelătoare, cum ar fi „ecologic”, „natural”, „biodegradabil”, „neutru din punct de vedere climatic” sau „eco”, în cazul în care acestea nu sunt însoțite de dovezi detaliate.

Pentru a simplifica informațiile despre produse, ar trebui permise numai etichetele de sustenabilitate bazate pe sisteme oficiale de certificare sau stabilite de autoritățile publice. Eurodeputații doresc, de asemenea, ca orice extindere voluntară suplimentară a unei garanții oferite de producători să fie indicată pe un produs într-un mod armonizat.

Pentru a face produsele să dureze mai mult, aceștia doresc să interzică introducerea de caracteristici de design care limitează viața unui produs și conduc la funcționarea defectuoasă prematură.

Toate bunurile ar trebui proiectate astfel încât alte companii să poată produce consumabile, piese de schimb sau accesorii (de exemplu, încărcătoare sau cartușe de cerneală) pentru ele, potrivit eurodeputaților. În cazul în care un produs nu poate fi reparat, cumpărătorii ar trebui să fie informați cu privire la acest lucru și la orice alte restricții de reparație înainte de a-l cumpăra.

Directiva propusă face parte din primul pachet privind economia circulară, împreună cu regulamentul privind proiectarea ecologică, Regulamentul privind produsele pentru construcții și un raport din proprie inițiativă privind o strategie a UE pentru textile durabile și circulare. Aceasta deschide calea pentru noua directivă privind declarațiile de mediu, care va specifica mai detaliat condițiile.