„Planet of humans”, documentarul care pune la îndoială eficiența energiilor verzi

„Planet of humans”, documentarul care pune la îndoială eficiența energiilor verzi

Regizorul Michael Moore și producătorul Jeff Gibbs au realizat un documentar în care pun sub semnul întrebării eficiența energiei verzi, de la cea solară până la biocombustibili, care ar avea în spate tot consumul de combustibili fosili. Aceștia vorbesc și despre interesele financiare din spatele mișcărilor de protejare a mediului. Documentarul „The planet of humans” a fost publicat online chiar de Ziua Pământului.

„Michael Moore prezintă Planet of Humans, un documentar care îndrăznește să spună ceva nu nimeni nu are curaj, de Ziua Pământului – că pierdem bătălia de a stopa schimbările climatice pe planeta Pământ pentru că urmăm lideri care ne-au dus pe drumul greșit – vânzând mișcarea verde către interesele înstăriților și companiilor americane. Acest film este ca un semnal de alarmă pentru trezirea la realitatea pe care ne e frică să o confruntăm: că în mijlocul extincției cauzate de om, răspunsul mișcării de mediu este de a promova soluții tehnologice, temporare, care nu rezolvă problema. E prea puțin, prea târziu”, arată descrierea de pe Youtube.

În documentarul de 100 de minute apar figuri importante precum Al Gore, Bill McKibben, Richard Branson, Robert F Kennedy Jr., Michael Bloomberg, Van Jones, Vinod Khosla, Koch Brothers, Vandana Shiva, Arnold Schwarzenegger, dar și reprezentanți ai General Motors, 350.org, , Sierra Club, the Union of Concerned Scientists, Nature Conservancy, Elon Musk, Tesla.

Bill McKibben, activist de mediu (stânga) și Jeff Gibbs

„Eliminat din dezbatere este singurul lucru care ar putea să ne salveze: obținerea unei stăpâniri asupra prezenței și consumului scăpate de sub control a oamenilor. De ce nu este aceasta principala problemă? Pentru că asta ar fi ceva rău pentru profituri, rău pentru afaceri. Noi, ecologiștii, ne-am făcut iluzii, iluzii «verzi», care sunt oricum altcumva decât verzi, pentru că suntem speriați că acesta este sfârșitul – și ne-am pus toate speranțele în biomasă, turbine eoliene și mașini electrice”, mai spun cei doi realizatori.

Filmul arată, rând pe rând, cum în spatele mișcării verzi – panouri solare, turbine eoliene, mașini electrice, biocombustibili, se află tot combustibilii fosili și personalități importante cu interese financiare.

„Planet of humans”, documentarul

Producătorul Jeff Gibbs arată realitatea din spatele scenelor unor festivaluri care se declară funcționale cu 100% energie regenerabilă: panourile solare montate pot alimenta o singură chitară, iar restul energiei este furnizată de rețeaua publică, a cărei energie provine tot din combustibili fosili. Producerea panourilor solare, a turbinelor eoliene și a bateriilor de stocare necesită cantități mari de combustibili fosili, iar mașinile electrice se bazează pe aceeași energie ca mai toate gospodăriile – cea electrică, din rețeaua publică. Iar biomasa înseamnă nu doar arderea combustibililor cu impact mare asupra mediului, ci și folosirea copacilor sănătoși. Așa cum persoanele intervievate de Gibbs spun, „ai putea foarte bine să arzi combustibili fosili de la început”.

„Nimic nu e exact ceea ce pare a fi! Documentarul ăsta ne arată, explicit, cât de multe detalii tehnice și uneori neplăcute se ascund după declarații triumfaliste și bombastice. Un autovehicul electric nu circulă fără energie, «biomasa» e – în mult prea mare parte – doar un termen acceptabil pentru «ardem păduri». Soluțiile pe care le avem sunt imperfecte si în mare parte ipocrite. Valuri de fum în spatele cărora se ascund detaliile mai puțin onorabile”, a spus Raul Pop, specialist în managementul deșeurilor, pentru Green Report.

„Cel mai înfiorător dintre toate, într-o etapă a filmului Gibbs pare să sugereze că nu există niciun leac pentru toate acestea, pentru că, așa cum oamenii sunt muritori, la fel și specia însăși își privește propria mortalitate în față. Dar pare să-și schimbe părerea până la sfârșit, spunând doar că lucrurile trebuie să se schimbe. Dar ce lucruri și cum?”, comentează jurnaliștii de la The Guardian.

Aceștia subliniază faptul că producătorul „nu a îndrăznit să o critice pe Greta Thunberg” și nici nu a abordat subiectul energiei nucleare.

„Oamenii sunt ca și gândacii de bucătărie. Trebuie să fie mai puțini. Acesta este mesajul fundamental din noul documentar al lui Michael Moore. […] Dar filmul nu dă niciun indiciu despre cum noi, oamenii, toți cei 7,8 miliarde, ar trebui să ne satisfacem nevoile de energie, hrană și adăpost. […] De ce avem nevoie acum, în special în mijlocul acestei pandemii mortale, nu sunt mai multe profeții despre distrugere și disperare. În schimb, avem nevoie de o etică a mediului care să fie pro-oameni, pro-vieții sălbatice, pro-economisirii terenurilor, și da, pro-energie, chiar cea nucleară”, au scris și jurnaliștii de la Forbes.

Avem o singură ieșire: să reducem consumul. Iar asta nu înseamnă să trăim mai saracăcios ci, în primul rând, să reducem risipa. Știi ce amprenta de carbon au avut drumurile tale până la bancă sau la un ghișeu oarecare, să zicem în cursul ultimului an? Ai fi putut face asta cu niste clickuri și o rezolvai direct de la cauză. În schimb, ne concentrăm pe soluții ca să mergem «electric» pe la ghișee. Sau cu energie din «biomasă». E mai simplu (și mai profitabil) decât să măsurăm și să folosim calculul amprentei de carbon pe tot ciclul de viață al produsului. Costurile suplimentare și le asumă oricum sistemul sanitar, care tratează (și cumpară) ceea ce ar fi putut fi evitat”, a mai spus Pop.