Pe 12 august are loc Campionatul Național de Bărci Dragon, o competiție oficială organizată de Federația Română de kaiac-canoe la Bascov, Pitești. Pentru prima dată în istoria acestui campionat, Asociația Club Sportiv Nautic Titanii creează o probă specială, dedicată persoanelor vulnerabile.
Patru echipe formate din copii și tineri cu sindrom Down și alte dizabilități intelectuale, dar și femei supraviețuitoare de cancer din România și Irlanda vor concura în cadrul unor sesiuni demonstrative speciale.
„Gândul participării lui David la proba dedicată tinerilor cu sindrom Down în cadrul Campionatului Național de Bărci Dragon îmi provoacă multă bucurie și mă face să trăiesc emoții variate: neliniște, încredere și entuziasm deopotrivă. Orice provocare inedită reprezintă pentru David o noua etapă ce îi deschide oportunități de dezvoltare fizică și psihică, dar și de socializare alături de alți tineri.”, povestește mama lui David.
„Suntem tare mândri de cele 3 echipe speciale ale clubului care vor concura în fața întregii comunități sportive – instituții oficiale, antrenori, sportivi de performanță. Sperăm ca această probă să reprezinte un pas în plus spre normalitate și spre viziunea pe care noi o avem cu privire la sport – un spațiu deschis tuturor, inclusiv persoanelor vulnerabile, cu diverse nevoi speciale, care pot ajunge să facă performanță.
Planurile noastre de viitor includ organizarea unor competiții de dragon boat și caiac dedicate persoanelor vulnerabile, la nivel național, si în acest sens avem nevoie de suport: din partea sponsorilor, a Federației, a asociațiilor de profil și aparținătorilor.”, explică Marian Baban, președinte Asociația Club Sportiv Nautic Titanii.
Evenimentul se întâmplă la baza nautică din cadrul Complexului Sportiv Național Bascov – Budeasa, iar accesul spectatorilor și susținătorilor în tribune este gratuit.
Barca dragon este o barcă lungă de 12 metri, în care vâslesc 10 sau 20 de persoane, coordonate de un toboșar și ghidate de un cârmaci. Este un sport de echipă care dezvoltă echilibrul, forța, îndemânarea, sincronizarea și atenția distributivă.