Recicleta colectează gratuit deșeuri reciclabile de la firme

Firmele din centrul Bucureștiului și din sectoarele 1, 2 și 3 pot beneficia de o colectare gratuită a deșeurilor reciclabile, de până la 150 de kilograme. Deșeurile vor fi ridicate cu cargo-triciclete sau cu o mașină electrică.

Într-un program special dedicat entităților juridice, Recicleta va ridica materiale reciclabile precum hârtie, carton, sticle de plastic PET, doze de aluminiu și folie de bax. Cantitățile pentru care pot face solicitările firmele care n-au mai lucrat cu acest colector nu trebuie să depășească 150 de kilograme/1 metru cub (nu există limită minimă). Oferta este valabilă până pe 15 iunie 2020.

Materialele reciclabile sunt colectate cu ajutorul transportului alternativ nepoluant (cargo-triciclete și mașină electrică), apoi un partener din program le duce la fabricile de reciclare hârtie, plastic, aluminiu.

După colectarea gratuită, firmele care vor să folosească serviciul în continuare vor semna un contract în format digital și vor primi un kit de colectare gratuit, alcătuit din cutii mari, din carton, pentru colectarea separată.

Recicleta este o întreprindere socială și oferă servicii de colectare hârtie, carton, PET și doze de aluminiu pentru reciclare. Programul a fost creat în 2009 de către ViitorPlus – asociația pentru dezvoltare durabilă, care promovează atât grija pentru natură, cât și echitatea socială. De aceea, transportul deșeurilor se face fără emisii poluante, cu cargo-triciclete, oferind astfel locuri de muncă stabile si legale.

În 10 ani de activitate, Recicleta a colectat peste 700.000 de kilograme de reciclabile (în special hârtie și carton), care nu au mai ajuns la groapa de gunoi sau la incinerare. Proiectul este recunoscut la nivel european – în 2013 a câștigat marele premiu, la secțiunea de mediu, în cadrul Social Innovation Tournament organizat de European Investment Bank Intitute. În plan național, programul a inspirat activitatea de reciclare a hârtiei dezvoltată de Primăria Alba-Iulia, care a adoptat transportul cu cargo-triciclete.