Conform Environ, în întreaga lume se generează an de an peste 50 milioane de tone de deșeuri electronice și electrocasnice. Deși peste 75% din componentele echipamentelor electrice pot fi reciclate și reutilizate, doar 20% din cele 50 milioane de tone se colectează și se reciclează în funcție de legile în vigoare. Restul, sunt depozitate, tratate necorespunzător, arse sau tranzacționate ilegal.
Din fericire, există și în România asociații ce oferă servicii de reciclare produse electronice. Rolul lor este de a colecta orice fel de produse electronice și de a le transfera către operatorii economici autorizați să trateze și recicleze materialele ce pot fi reutilizate.
Ce legi există pentru reciclarea electronicelor?
Potrivit legii, producătorii și importatorii au responsabilitatea de a organiza sistemul de management al deșeurilor electronicelor și electrocasnicelor aduse în piață atunci când se ajunge la finalul ciclului de viață.
Legislația privind gestionarea deșeurilor electrice este reglementată prin Ordonanța de urgență nr.5 din anul 2015 și Ordonanța nr.44 din 2019, care vine ca o completare la cea dintâi. Bineînțeles, sunt și câteva ordine ale Ministerului mediului, Apelor, Pădurilor și ale Ministerului Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri care trebuie respectate. Toate legile în vigoare sunt publice și pot fi accesate online pe Portalul Legislativ sau direct de pe site-urile companiilor și asociațiilor ce au ca activitate colectarea și reciclarea deșeurilor electronice.
Dacă până în anul 2016 era obligatorie o rată minimă de colectare de 45% pe care România trebuia să o respecte, începând cu anul 2021, rata minimă a crescut până la 65%. Astfel, toți producătorii și importatorii de echipamente electronice și electrocasnice au obligația de colecta cel puțin 65% din echipamentele pe care le furnizează pe piață.
Cum poți să reciclezi echipament electronic regulamentar?
Înainte de a știi cum poți recicla regulamentar echipamentele electrice, trebuie să știi că există șase categorii de echipamente electronice și electrocasnice ce pot fi reciclate, după cum urmează:
Categoria 1 – cuprinde echipamentele de transfer termic, precum aerele condiționate, lăzile frigorifice sau combinele frigorifice.
Categoria 2 – include toate tipurile de echipamente ce conțin ecrane cu o suprafața mai mare de 100 cm pătrați (televizoare, monitoare)
Categoria 3 – ce include toate dispozitivele de iluminat (lămpile).
Categoria 4 – este formată din echipamentele de mari dimensiuni, cum ar fi cuptoarele, aragazele sau mașinile de spălat.
Categoria 5 – cuprinde toate echipamentele mici, precum cuptoarele cu microunde, cafetierele, roboții de bucătărie, stațiile de călcat și nu numai.
Categoria 6 – cuprinde echipamentele informatice și de telecomunicații, mai exact sistemele PC, serverele, imprimantele, etc.
Legislația în vigoare precizează faptul că preluarea electronicelor se poate realiza de către distribuitori, de serviciul public de colectare sau de centrele de colectare a operatorilor economici autorizați.
Dacă ai în gospodărie un echipament pe care nu îl mai utilizezi, ai obligația de a colecta selectiv aceste deșeuri, în containerele inscripționate și amplasate în centrele de colectare asigurate de operatori.
De altfel, unele companii care vând produse IT și electrocasnice și-au luat angajamentul de a colecta deșeurile, pe care ulterior să le predea centrelor de reciclare.