Asociația Română pentru Reciclare – RoRec a colectat aproximativ 500.000 de kilograme de deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE) în urma unei campanii care s-a desfăşurat între 28 septembrie şi 26 octombrie în 32 de oraşe din 26 de judeţe.
Campania s-a realizat cu ocazia Zilei Internaționale a Reciclării Deșeurilor Electrice, care are loc pe 29 septembrie în fiecare an.
Aceasta este o inițiativă dezvoltată de WEEE Forum, asociația internațională a sistemelor de colectare a deșeurilor electrice, care a implicat peste 100 de organizații diferite din peste 60 de țări din întreaga lume. Scopul evenimentului a fost de a crește nivelul de conștientizare privind importanța colectării deșeurilor electrice și de a încuraja populația să facă acest gest responsabil.
În urma campaniei organizată în cele 26 de județe, aproximativ 500.000 de kilograme de deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE) au fost colectate selectiv și trimise la reciclare. Românii s-au debarasat corect de aparatele electrice fie ducându-le la punctele de colectare provizorii, fie apelând TelVerde 0800 444 800 – serviciul gratuit de preluare de la domiciliu, sediu de firmă sau instituție a deșeurilor electrice.
În perioada evenimentului aproximativ 2.800 de cetățeni au apelat TelVerde 0800 444 800 în căutare de informații despre acțiunea de conștientizare și colectare a DEEE desfășurată cu ocazia Zilei Internaționale a Reciclării Deșeurilor Electrice în cele 32 de orașe.
Legislația specifică și obligativitatea colectării selective a DEEE au ca motivații principale protecția mediului, a sănătății populației și a resurselor pământului de efectele negative, iremediabile, ale deșeurilor electrice. Acestea au în structura lor componente non-biodegradabile, ce conţin substanţe toxice. Ajunse la groapa de gunoi sau în natură, aceste substanţe poluează solul, aerul, apa și ne afectează tuturor sănătatea.
O cantitate-record de 53,6 milioane de tone metrice (Mt) de deșeuri electrice a fost generată în întreaga lume în 2019. Este vorba de o creștere cu 21% în doar cinci ani, potrivit Global E-waste Monitor 2020 al ONU. Se estimează că până în 2030 acest număr va ajunge la 74 Mt! Doar 17,4% din deșeurile electrice globale au fost colectate și reciclate corespunzător în 2019. Aceasta înseamnă că 44,3 milioane de tone metrice din acest tip de deșeuri, evaluate la 50,8 miliarde EUR, au fost depozitate, incinerate sau tranzacționate ilegal și tratate neconform. Acest lucru se întâmplă în ciuda faptului că 71% din țările lumii au o legislație privind deșeurile electrice. Implicațiile sunt pierderi uriașe de materii prime critice pentru industrie, precum și probleme serioase de sănătate, de mediu și sociale, prin transferurile ilegale de deșeuri către țările în curs de dezvoltare.