Sânzienele – plante magice pentru sănătate: energizează, curăță ficatul și dizolvă ciocurile

Sânzienele – plante magice pentru sănătate: energizează, curăță ficatul și dizolvă ciocurile

Cunoscute de toti sunt Sânzienele, aceste plante mistice, care înfloresc în perioada Solstițiului de vară. Mai sunt cunoscute sub denumirile populare de Drăgaica sau Floarea Sfântului Ioan Botezătorul și sub numele oficial de Galium verum, existând legende care susțin că au proprietăți tămăduitoare.

Sânzienele, cele mai vechi plante medicinale ale lumii

Numele de Floarea Sfântului Ioan Botezătorul provine de la faptul că planta înflorește în jurul marii sărbători creștine prăznuite la 24 iunie – ziua nașterii Sfântului Ioan Botezătorul.

Planta a fost utilizată ca remediu natural încă din cele mai vechi timpuri, putând fi folosită și în uz intern, sub formă de pulbere, tinctură, macerat, ceai și în uz extern, sub formă de extract și unguent. Semințele prăjite de sânziene sunt folosite la obținerea unei băuturi energizante calde, asemenea cafelei.

Florile de sânziene se recoltează din iunie până în septembrie. Acestea cresc în zonele însorite, în fâneţe, poieni, lanuri de grâu sau la margini de pădure.

Beneficiile sânzienelor

Despre ceaiul de sânziene se știe că poate trata peste 40 de afecțiuni. Totuși, cea mai bună variantă de utilizare a sânzienelor este sub formă de macerat la rece, folosind o lingură de flori uscate sau proaspete în 300 ml de apă rece, lăsate la macerat peste noapte. Amestecul se strecoară, iar apoi se consumă dimineața. pe stomacul gol, timp de o lună.

Unul dintre cele mai mari beneficii ale ceaiului de sânziene este reglarea glandei tiroide, fiind benefică atât în hipotiroidism, cât și în hipertiroidism. De asemenea, ceaiul de sânziene este un bun protector al sistemului nervos, ajutând la scăderea riscului și ameliorarea simptomelor în demență, boala Alzheimer, tulburări de memorie sau amețeli.

Sânzienele, plante magice pentru sănătate: energizează, curăță ficatul și dizolvă ciocurile

Ceaiul de sânziene are abilitatea de a curăța ficatul, stimulând funcțiile celulelor hepatice și prevenind formarea pietrelor la fiere (litiaza biliara). Acest ceai este recomandat și ca proctor al rinichilor, stimulând diureza, scăzând riscul apariției pietrelor (litiaza renală) și prevenind apariția chisturilor renale.

De asemenea, ceaiul de sânziene este energizant și tonic general, putând fi un bun îlocuitor al cafelei. Mai mult, este recomandat în cazul bolilor inflamatorii, tratând răceala, gripa și alergiile.

Rețetă – alifie de sânziene pentru cioturi și dureri de coloană

Împotriva durerilor cauzate de afecțiuni la nivelul coloanei vertebrale, puteți folosi o alifie, obținută din:

  • 80 g ceară de albine
  • 20 g plantă uscată
  • 200 ml ulei de măsline
  • 30 ml spirt medicinal

Peste sânzienele bine mărunțite, se adaugă, într-un borcan, spirtul, și se lasă la macerat timp de 12 ore. Se adaugă, apoi, uleiul, iar borcanul se fierbe pe baie de aburi timp de două ore, urmând să-l luați de pe foc și să-l acoperiți cu cârpe groase.

Borcanul se lasă la răcit timp de două zile, amestecându-l la interval de 5 ore. Amestecul se strecoară apoi, se pune într-un recipient curat, se adaugă ceara de albine și se lasă iar la baie de aburi, până ce s-a topit ceara, iar ingredientele s-au amestecat bine.

Alifia se lasă la răcit, se amestecă și se utilizează în zona dureroasă și pe cioturi înainte de culcare. Tratamentul se face maxim 14 zile și se poate repeta după o pauză de 2 luni. Puteți depozita alifia într-un loc rece și întunecos timp de un an.