Se doreste un singur tip de incarcator de telefon. Incarcatoarele produc 11 mii de tone de deșeuri anual

Comisia Europeană încearcă să reducă deșeurile electronice prin impunerea unui singur tip de încărcător de telefon mobil. Acestea generează până la 11.000 de tone de deşeuri electronice în fiecare an, potrivit estimărilor CE. 

Executivul comunitar a pregătit un proiect de directivă în acest sens, care va avea impact nu doar asupra deșeurilor, dar va elimina și inconvenientele cauzate consumatorilor de prevalenţa diferitelor încărcătoare incompatibile pentru dispozitivele electronice.

Portul de încărcare şi tehnologia de încărcare rapidă vor fi armonizate la nivelul UE: USB-C va deveni portul standard pentru toate telefoanele inteligente, tabletele, camerele, căştile, difuzoarele portabile şi consolele video portabile.

În plus, Comisia propune separarea vânzării încărcătoarelor de cea a dispozitivelor electronice. Acest lucru este menit să amelioreze confortul consumatorilor şi să reducă amprenta de mediu asociată producţiei şi eliminării încărcătoarelor, sprijinind astfel tranziţia verde şi cea digitală.

Tehnologia de încărcare rapidă armonizată va contribui la prevenirea faptului că diferiţi producători limitează în mod nejustificat viteza de încărcare şi va ajuta la asigurarea faptului că viteza de încărcare este aceeaşi atunci când se utilizează orice încărcător compatibil pentru un dispozitiv.

Producătorii vor trebui să furnizeze informaţii relevante cu privire la performanţa de încărcare, inclusiv privind puterea cerută de dispozitiv şi dacă acesta permite încărcarea rapidă.

Consumatorii europeni au fost frustraţi suficient de mult în ceea ce priveşte încărcătoarele incompatibile care le umplu sertarele. Am acordat industriei destul timp pentru a-şi găsi propriile soluţii, acum este momentul să se ia măsuri legislative pentru un încărcător comun. Acesta este un câştig important pentru consumatorii noştri şi pentru mediu şi în conformitate cu ambiţiile noastre verzi şi digitale“, a declarat Margrethe Vestager, vicepreşedintă executivă a CE pentru O Europă pregătită pentru era digitală, citată într-un comunicat al Comisiei.

Propunerea de directivă revizuită privind echipamentele radio de joi va trebui să fie adoptată de Parlamentul European şi de Consiliul UE prin procedura legislativă ordinară (codecizie). Executivul comunitar consideră că o perioadă de tranziţie de 24 de luni de la data adoptării va oferi industriei suficient timp pentru a se adapta înainte de intrarea în vigoare.

Apple critică directiva

Compania americană Apple, care folosește deja conectori USB-C pe unele dintre iPad-urile și laptop-uirle sale, susține însă că legislația care impune un încărcător universal nu se justifică, ba chiar dimpotrivă ar putea împiedica inovația.

Rămânem îngrijorați de faptul că o reglementare strictă, care impune doar un tip de conector, blochează inovația în loc să o încurajeze, ceea ce va afecta consumatorii din Europa și din întreaga lume”, a transmis compania amercană, citată de CNN.