Secretul unei fericiri de durata ar putea fi rezumata in numai cateva cuvinte mai putin obisnuite: „Neuronii care colaboreaza se interconecteaza mai bine”. Aceasta propozitie este sustinuta de neuropsihologul Rick Hanson. „Cu cat mai mult neuronii (celulele creierului) lucreaza impreuna, cu cat mai intensitatea colaborarii cu atat mai bine se vor interconecta si va creste forta lor interioara in ceea ce priveste sentimentele de fericire, recunostinta, incredere, succes, ai iubi si a se simti iubit”.
Insa cei mai multi dintre oameni nu pot ramane zi de zi intr-o stare emotionala pozitiva astfel incat sa se transforme in obisnuinta inclusiv la nivel neuronal (ceea ce inseamna ca nu exista destul colaborare si interconectare intre celulele creierului). Pe de alta parte, in mod natural oamenii au tendinta de a se fixa pe experientele negative.
Emotiile pozitive si cele negative folosesc diferite sisteme de memorare, potrivit lui Hanson si emotiile pozitive nu se transfera usor in memoria pe termen lung.
Hanson sustine ca problema este legata de faptul ca oamenii sunt construiti astfel incat sa se concentreze pe lucrurile rele. Iar aceasta „eroare negativa” determina creierul sa reactioneze intens la vestile rele, comparativ cu modul in care raspunde la vestile bune. Creierul a evoluat pentru a cauta in mod constant amenintarile si cand gaseste una s-o izoleze si astfel sa piada din vedere imaginea de ansamblu.
„Din cauza acestei erori negative a creierului ne este atat de greu sa invatam din experientele pozitive, desi aceasta este cea mai buna cale de a ne creste forta interioara”, sustine Hanson.
Modalitatea pentru a „conecta cu fericirea” in creier este sa raman in prezent, sa te bucuri de momentele placute si fericite pe care ti le oferea viata.
„Cheia este sa incerci sa aduci lucrurile bune in creierul tau. Adica sa treci experientele pozitive in memoria pe termen lung a creierului”, spune Hanson.
Specialistul dezvaluie unele dintre cele mai ascunse secrete ale neuropsihologiei pentru a depasi erorile negative si sa fixezi fericirea in creier, optimizandu-ti potentialul pentru bucurie.
1. Alege momentele frumoase
In fiecare zi exista momente pozitive si, indiferent de cat de mici sau lipsite de importanta sunt, pot fi instrumentele prin care iti poti schimba perspectiva. Insa pentru a face asta, trebuie sa-ti faci timp pentru a aprecia aceste momente de bucurie si sa le cresti intensitatea si durata astfel incat sa poata fi ancorate in creier.
„Oamenii nu recunosc puterea ascunsa a experientelor zilnice. Suntem inconjurati de oportunitati – 10 secunde aici sau 20 de secunde acolo – doar pentru a inregistra experientele folositoare si sa invatam din ele. Oamenii nu fac asta desi ar putea”, sustine Hanson.
Cand apreciezi si maximizezi micile experiente pozitive, spune el „creste senzatia de implinirire, siguranta, iubit, placut si respectat. Asa ca nu te mai simti strivit… Nesiguranta dispare pentru ca ai incorporat toate acele lucru bune in tine”.
2. Concentreaza-te pe experientele pozitive cu un impact mare asupra ta
Anumite experiente vor avea un efect pozitiv mai mare in functie de erorile negative ale unei persoane la un moment dat. Spre exemplu daca esti ingrijorat de sanatatea ta, ai nevoie de experiente care sa rezolve aceea ingrijorare – astfel ca, in loc sa cauti succesul sau sa te rogi la munca poate ar trebui sa te ocupi de lucrurile care iti dau senzatia de siguranta sau o stare de bine.
„Vrei experiente care sa se potriveasca cu problema, precum se potrivesc medicina si boala”, a adaugat Hanson.
Oamenii au trei nevoi fundamentale pentru siguranta, satisfactie si interactiune, explica el. Asa ca daca ai o problema legata de sanatate iti doresti sa gasesti experiente care sa-ti creasca sentimentele pozitive in acest sector. Daca problema este legata de interactiune, ar trebui sa te concentrezi pe micile momentele pozitive de conectare cu altii. Daca esti anxios si te simti amenintat te va ajuta sa te simti puternic si protejat in sinea ta.
3. Fii de partea ta
Un ingredient esential pentru fericire este setarea unei intentii pentru bucurie si concentrarea pe aceasta.
„Daca nu tinem cu noi, nu ne protejam, iar acest lucru este fundamental pentru orice persoana. Exista o gluma printre terapeuni: (De cati terapeuni este nevoie pentru a schimba un bec? Numai de unul, daca becul vrea sa fie scbimbat). Cu alte cuvinte, daca cineva nu vrea sa se schimbe, n-o va face indiferent de cat de mult ajutor va primi din partea celor din jur”, spune Hanson.
Asta inseamna ca daca persoana pe care o iubesti este suparata sau ingrijorata, incerci sa-l ajuti cat de mult poti.
Insa daca tu esti suparat sau ingrijorat, adesea nu depui acelasi efort pentru a te ajuta pe tine insuti. In loc de asta ai tendinta de a ramane suparat si sa te concentrezi pe lucrurile negative mai mult decat este nevoie.