Sforaitul si somnul

Sforaitul si somnul

Sforaitul reprezinta o respiratie zgomotoasa in timpul somnului. E o problema comuna ambelor sexe si afecteaza un mare numar de oameni pe tot globul. Sfaraitul poate aparea in fiecare noapte sau intermitent. Persoanele care prezinta cel mai mare risc sunt barbatii si cei supraponderali, dar sforaitul este o problema a ambelor sexe, desi este posibil ca femeile sa nu se prezinte la specialist cu aceasta problema la fel de frecvent ca barbatii. Sforaitul devine tot mai problematic odata cu imbatranirea. Poate cauza probleme de somn atat pentru cel care sforaie dar si pentru partenerul cu care doarme. Poate duce la un somn fragmentat si neodihnitor care se traduce printr-o afectare a functiilor organismului in timpul zilei ( oboseala si somnolenta).

Cele mai comune efecte adverse de sanatate care sunt legate de sforait sunt disfunctiile din timpul zilei si problemele cardiace. Aproape jumatate din oamenii care sforaie zgomotos au apnee obstructivă de somn.
In timp ce dormiti, muschii gatului se relaxeaza, limba cade inapoi iar gatul devine ingust si “moale”. In timp ce respirati, peretii gatului incep sa vibreze – in special cand inspirati, dar si intr-un anumit grad mai mic, atunci cand expirati. Aceste vibratii conduc la sunetul caracteristic al sforaitului. Cu cat se ingusteaza caile respiratorii, cu atat vibratia creste, creind problema numita apnee ( oprirea respiratiei). Aceasta este o problema serioasa ce necesita atentie medicala.
Sunt cativa factori care faciliteaza sforaitul. In primul rand, procesul normal de imbatranire duce la relaxarea muschilor gatului, ceea ce are ca efect aparitia sfoaraitului. Anomalii anatomice ale nasului sau gatului cum ar fi amigdale marite, polipi nazali sau deviatie de sept pot cauza micsorari exagerate ale gatului in timpul somnului ceea ce duce la sfoarait. Anomalii functionale ( inflamatii ale nasului si/sau gatului ce pot apare in timpul infectiilor respiratorii sau in perioada alergiilor) vor cauza sforait. Pozitia in care dormim, cum ar fi dormitul pe spate, poate cauza sforait la unele persoane. Alcoolul este un puternic relaxant muscular iar ingerarea sa in timpul serii va cauza sforait. Relaxatoare musculare luate in timpul serii pot cauza sau agrava sforaitul la unele persoane. Unul din cei mai importanti factori de risc este reprezentat de obezitate, in particular atunci cand exita foarte mult tesut gras in jurul gatului.