Sistemul de Garanție-Returnare devine funcțional în România începând cu 30 noiembrie 2023

Una dintre cele mai importante platforme de dezbateri despre cele mai semnificative teme de mediu pe care o organizăm în acest an.


În cadrul acestei ediții a conferinței Pria Environment aducem împreună companiile din domeniul mediului, producătorii, retailerii și autoritățile și ne concentrăm pe dezbaterea temelor esențiale de mediu precum: implementarea sistemului depozit – garanție, transpunerea Directivelor UE, industria și tranziția spre o economie verde, colectarea și recic
larea.

Conferință pentru ca să putem dezbate împreună aceste teme extrem de importante.

Sistemul de Garanție-Returnare devine funcțional în România începând cu 30 noiembrie 2023.  Consumatorii vor putea returna ambalajele din PET, sticlă și metal, începând din 30 noiembrie 2023, când în România va începe să funcționeze sistemul de Garanție – Returnare, conform ultimelor modificări și completări aduse la HG Nr. 1074/2021. La cumpărarea unei băuturi din următoarele categorii: apă, băuturi răcoritoare, bere, vin, băuturi spirtoase de la un comerciant, consumatorii vor plăti o garanție de 0,50 RON care va fi recuperată odată cu returnarea ambalajului.  

Ordonanța de urgență nr. 92/2021 privind regimul deșeurilor. Cum au fost adoptate schimbările? Care este experiența companiilor?

În 29 septembrie 2022 a fost adoptată Ordonanța de urgență nr. 133 din 29 septembrie 2022 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 92/2021 privind regimul deșeurilor, precum și a Legii serviciului de salubrizare a localităților nr. 101/2006. Ce implică aceasta și ce trebuie să știe companiile? Rolul ANRSC.

De asemenea, este foarte important de discutat despre Directivele UE – Directiva (UE) 2019/904 a Parlamentului European și a Consiliului, privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului și Direciva (UE) 2018/852 modificare a Directivei 94/62/CE privind ambalajele și deșeurile de ambalaj – eco-design-ul ambalajelor.Așadar, te invităm să îi întâlnești pe cei mai importanți oameni din domeniu, să participi la un eveniment interactiv, intrând în dialog, astfel încât la finalul acestuia să avem propuneri concrete și idei trasate, soluții pentru implementarea SGR în 2023, dar și pentru a vedea cum ne putem atinge țintele de colectare și cum putem să transpunem cât mai eficient legislația UE în cea națională.