Stratul de ozon. Viața pe Pământ nu ar fi posibilă fără lumina soarelui

Stratul de ozon. Viața pe Pământ nu ar fi posibilă fără lumina soarelui

„Ziua Internaţională pentru Protecţia Stratului de Ozon” este marcata anual pe 16 septembrie.

Face parte din calendarul Organizaţiei Naţiunilor Unite din anul 1995 şi marchează semnarea, în 16 septembrie 1987, a Protocolului de la Montreal privind Substanţele care Distrug Stratul de Ozon (SDO).

Protocolul de la Montreal este recunoscut pe plan mondial drept cel mai eficient tratat multilateral asupra mediului. Pus vreodată în aplicare. Exemplu unic de colaborare și parteneriat internațional pentru a proteja patrimoniul comun al umanității și al comunității mondiale.

“Focus to Green-Eco-life” ȋţi aduce informaţii interesante despre „lumea verde” şi viaţa Pamȃntului.

“Focus to Green-ECO-Life”, susţinut de Aqua Carpatica, este organizat de Focus to Life (focustolife.ro).

În atmosferă, ozonul se poate forma pe cale naturală în urma descărcărilor electrice. Si sub acţiunea razelor solare. Iar artificial, ca urmare a reacţiilor unor substanţe nocive, provenite din sursele de poluare terestră.

Acesta se află cca. 90% în stratosferă cunoscut ca ”ozon bun” şi cca. 10% în troposferă denumit şi ”ozon rău”.

Stratul de ozon stratosferic este situat la înălţimea de 40 km. Reţinând radiaţiile ultraviolete dăunătoare, este indispensabil vieţii pe pământ. Acest fapt a fost definit de Convenţia de la Viena ca fiind ”stratul de ozon atmosferic de deasupra stratului limită planetar”. Viaţa pe pământ a fost în siguranţă pentru mii de ani. Datorită acestui strat protector al atmosferei, care constituie un filtru natural ce absoarbe cea mai mare parte a radiaţiilor ultraviolete, periculoase pentru organismele vii.

Clima Pământului s-a schimbat de-a lungul istoriei, devenind treptat mai caldă sau mai rece pe parcursul unor perioade îndelungate. Aceste schimbări au fost generate de cauze naturale, precum schimbarea înclinației planetei, activitatea solară și curenții oceanici, însă schimbările la care suntem martori astăzi sunt diferite, iar noi suntem responsabili de el. Pentru ca schimbările climatice să nu atingă niveluri periculoase, trebuie să reducem emisiile de gaze cu efect de seră, ca parte a unui efort internațional mai amplu.