Temperatură record de 38 de grade Celsius, înregistrată într-un oraș din zona arctică

Un val de căldură zguduie cea mai mare parte a Arcticii de săptămâni întregi, dar sâmbătă a înregistrat un record, când temperatura a atins 38 de grade Celsius într-un oraș din Siberia, una dintre cele mai nordice regiuni ale Rusiei.

Temperatura din Verkhoyansk a atins sâmbătă 38 de grade Celsius, potrivit Pogoda i Klimat, un site web care compilează date meteorologice din Rusia. Orașul este situat deasupra Cercului Arctic din Republica Saha, la aproximativ 4.660 de kilometri la nord-est de Moscova.

Orașul de aproximativ 1.300 de locuitori este recunoscut pentru recordurile mondiale înregistrate la Guinness pentru cea mai extremă gamă de temperatură, de le cel mai scăzut nivel, de -68 grade Celsius până la o maximă anterioară de 37,2 grade Celsius.

În acest an, o mare parte din Siberia a avut temperaturi ridicate, ceea ce a dus la incendii întinse.

În Republica Saha, mai mult de 275.000 de hectare ard, potrivit Avialesokhrana, agenția guvernamentală care monitorizează incendiile forestiere.

Peste 6.000 de incendii forestiere au fost înregistrate în Rusia în ultimele săptămâni, acestea devastând mai mult de 9.900 de kilometri pătraţi de pădure. Sudul Siberiei, zone de lângă lacul Baikal, Extremul Orient şi extremitatea vestică a ţării sunt regiunile cele mai afectate.

Incendiile nu au făcut până în prezent victime şi nici nu au produs pagube locuinţelor, au precizat autorităţile.

Potrivit Ministerului Mediului din Rusia, 60% din incendii au fost provocate de om, fiind vorba de focuri, cum ar fi cele de tabără, care au scăpat de sub control. În plus, pe perioada primăverii, oamenii ard deseori iarba uscată, ceea ce creşte riscul de incendii.

Multe dintre incendiile care fac în prezent ravagii se află în zone îndepărtate, greu accesibile.