Tendințe tehnologice verzi de urmărit în 2023

Tendințe tehnologice verzi de urmărit în 2023

Construcție cu emisii scăzute de carbon

Peste tot apar clădiri inteligente și durabile și din motive întemeiate. Clădirile și construcțiile tradiționale reprezintă 38% din emisiile de gaze cu efect de seră din întreaga lume.

Clădirile cu emisii scăzute de carbon sunt proiectate să emită puțin sau deloc carbon pe durata lor de viață. Acestea necesită încălzire și răcire minimă, produc foarte puține deșeuri și poluare și sunt fabricate din materiale ecologice precum bambusul și cânepa. În general, își produc propria energie, adesea prin panouri solare de pe acoperiș. Cu cererea de construcții mai mare ca niciodată, clădirile cu emisii scăzute de carbon sunt cruciale pentru un viitor verde.

Captarea și stocarea carbonului

Compensările de carbon sunt un pas necesar către inversarea încălzirii globale, dar singure nu pot menține creșterea temperaturii globale la mai puțin de 1,5 °C. Pentru asta, va trebui să eliminăm fizic carbonul existent din atmosferă.

Tehnologia de captare și stocare a carbonului extrage carbonul din atmosferă și îl folosește pentru a produce combustibil sintetic. În prezent, este scump și la scară relativ mică, dar un studiu al Universității Stanford prezice că costurile acestei tehnologii ar putea fi chiar reduse cu un multiplu de șase, făcând-o mult mai scalabilă.

Stocarea energiei regenerabile

În tranziția către sursele regenerabile, o problemă cheie este să găsești cum să faci energia curată disponibilă în mod constant, chiar și atunci când soarele a fost ascuns de nori zile în șir sau vântul nu a rotit turbinele de câteva săptămâni. Pentru a face acest lucru, va trebui să fim capabili să stocăm cantități mari de energie pentru perioade lungi de timp, la un cost mic.

Companii inovatoare din întreaga lume, inclusiv Aquion Energy, Malta (Google X) și Highview Power, dezvoltă soluții unice de stocare pe termen lung pentru energia generată din surse regenerabile de energie. Combustibilii fosili sunt eliminati, sursele regenerabile sunt disponibile, iar cererea de tehnologie de stocare va urma.

Hidrogen

Sunteți deja familiarizați cu vehiculele electrice alimentate cu baterii, dar există un alt tip de vehicul electric și este cunoscut sub numele de vehicul electric cu celule de combustibil. Aceste mașini nu funcționează cu baterii, ci cu hidrogen. Acest lucru le face mult mai eficiente decât vehiculele cu combustie și, de asemenea, nu produc emisii nocive.

Unii oameni prevăd că până în 2050, hidrogenul va alimenta în cele din urmă peste 400 de milioane de mașini, până la 20 de milioane de autobuze și mai mult de 20% din navele de pasageri. Combustibilul cu hidrogen este încă scump, dar vehiculele alimentate cu hidrogen sunt deja achiziționate în multe părți ale lumii și ar putea deveni cruciale pentru reducerea emisiilor de transport de la combustibilii fosili.

Upcycling (gestionarea circulară a deșeurilor)

Upcycling – transformarea deșeurilor în materiale sau produse noi, utilizabile – nu a fost niciodată mai populară. Companii și organizații inovatoare din întreaga lume găsesc modalități de a recicla deșeurile existente în orice, de la combustibil și îngrășăminte până la haine și biciclete.

Upcycling face parte din economia circulară, un model în care „deșeurile” nu există – pur și simplu devine materia primă pentru ceva nou.