Trenduri: 56% dintre români spun că prețurile mari le-au afectat planurile pentru vacanța de vară

 Trenduri privind preturile. 

  • Prețurile zborurilor din perioada iunie – august 2023 au fost cu aproximativ 20% mai mari decât cele de vara trecută
  • În topul clasamentului din ultimele trei luni sunt Londra, Roma, Bruxelles, Milano, Paris, Veneția și Barcelona, orașe europene aflate în zone în care există comunități mari de români
  • La capitolul bugetului alocat de români pentru concediul de vară, datele arată că cei mai mulți, adică 38.8% dintre ei, au ales între 250 și 500 de euro de persoană

Românii au plătit mai mult pentru călătoriile din această vară în comparație cu vara lui 2022, arată datele ultimului raport emis de agenția de turism online Vola.ro. Cererea mare pentru zborurile din plin sezon estival a generat o creștere a prețurilor biletelor de avion, tarifele din perioada iunie – august 2023 fiind cu până la 20% mai mari decât cele de vara trecută. De altfel, 56% dintre români spun că majorările de preț de preț le-au afectat planurile pentru vacanța de vară și că s-au orientat spre alte destinații pentru a se bucura de concedii la prețuri mai mici.

Călătoriile în vremea scumpirilor: ce destinații au ales românii vara aceasta?

Chiar dacă românii au redus călătoriile în afara țării pe timpul verii, sunt destinații cu o cerere foarte mare. În topul clasamentului sunt Londra, Roma, Bruxelles, Milano, Paris, Veneția și Barcelona. Orașe europene aflate în zone în care există comunități mari de români. Zborurile către aceste destinații sunt asociate mai degrabă cu deplasările diasporei. In topul țărilor în care au călătorit românii vara aceasta sunt Grecia și Bulgaria. Tări pe care aceștia le aleg adesea pentru concediul la mare. In care pot ajunge mai ușor cu mașina. Dar și Italia, care este întotdeauna în topul preferințelor călătorilor români.

Trenduri. Cât au plătit românii pentru zborurile din această vară?

Conform raportului emis de Vola.ro, prețul mediu pentru un zbor dus-întors în perioada iunie – august 2023 a fost de 169 de euro. Mult peste bugetul alocat de români la acest capitol. La începutul verii, Vola.ro a făcut un sondaj de opinie pe tema intențiilor de vacanță ale românilor. Rezultatele au arătat în felul următor: 35.5% dintre respondenți ar fi alocat maximum 100 de euro/persoană pe biletul de avion.

La capitolul bugetului alocat de români pentru concediul de vară, datele arată că cei mai mulți, adică 38.8% dintre ei, au ales între 250 și 500 de euro de persoană, în timp ce numai 3.2% au votat opțiunea de peste 2000 de euro de persoană.

În ceea ce privește tarifele industriei aviatice, merită precizat faptul că nu doar biletele de avion s-au scumpit.

Ci și serviciile adiționale lor. Potrivit datelor Vola.ro, în vara anului 2023, prețul pentru bagajul de mână a crescut cu 38%. Prețul pentru bagajul de cală cu 22%, iar prețul pentru alegerea locului în aeronavă cu 40%.

Pe de altă parte, în ciuda scumpirilor de tarife, dorința românilor de a călători nu a fost diminuată. În lunile de vară, 50% dintre români au avut un concediu. Chiar dacă, la începutul sezonului estival, 55% dintre respondenții chestionarului Vola.ro plănuiau să meargă în mai multe city-break-uri în următoarea perioadă. Majorările de preț le-au schimbat planurile. Aceștia au reușit să se adapteze rapid la noul context și să se bucure de cel puțin o vacanță. 

75% dintre români care au răspuns la sondaj au declarat că vor să călătorească peste hotare vara.

Indiferent că au ales destinații din vestul Europei sau din apropierea țării noastre. Motivele pentru care au optat pentru zone din afară au fost dorința de a explora destinații noi. Raportul calitate/preț mai bun decât în țară, dar și faptul că nu sunt mulțumiți de cum sunt tratați în România. 

În topul companiilor aeriene alese de români pentru călătoriile de vară se numără Wizz Air.  Ryanair, Tarom, HiSky și Lufthansa. Cele mai ieftine zile pentru a face rezervările de bilete de avion au fost duminica, lunea și marțea. Pe când cele mai ieftine zile pentru a zbura au fost marțea și miercurea. 

Desi biletele de avion au fost mai scumpe în timpul verii, românii s-au bucurat de călătorii.

Vestea bună este că septembrie este o lună excelentă pentru zboruri. Prețurile fiind, în medie, cu 20% mai mici față de luna august.