Un artizan de bijuterii te roagă să-i trimiți accesoriile pe care nu le mai folosești

Raluca Deneș este artizan de bijuterii, iar materia ei primă constă, în principal, în obiecte care ar ajunge la gunoi. Pentru că acum, din cauza pandemiei, nu poate să caute aceste materiale în bazaruri, face apel la cei care au accesorii defecte sau pe care nu le mai poartă, dar și materiale naturale – pene, pietre, lemn, sticlă, scoici, os, ceramică, bucăți de piele – de care vor să se despartă.

Raluca a început să creeze bijuterii din altele vechi, stricate sau uzate, dar și din obiecte rătăcite prin sertarele de acasă sau prin trusa de scule. Apoi, după ce a epuizat materialele de acasă, a început să se aprovizioneze din bazaruri.

Acum, când măsurile de prevenire față de răspândirea Covid-19 ne țin pe toți în casă, ea face apel la cei care au acasă accesorii defecte sau pe care nu le mai folosesc, dar și materiale naturale precum pene, pietre, lemn, sticlă, scoici, os, ceramică sau bucăți de piele, precum și alte materiale – șnururi, accesorii metalice, mărgele acrilice, chiar și abajururi conice.

„Majoritatea persoanelor care au răspuns deja postării mi-au împărtășit că le e greu să se despartă de accesoriile lor, să le trimită la gunoi. Ideea de a le da o nouă viață, însă, aduce zâmbete. Sute de oameni aruncă în fiecare moment obiecte de care nu mai au nevoie. Puțini se mai gândesc la reutilizarea acestora, la reinventarea – atunci când se poate, lucrurilor din jurul nostru”, a spus ea pentru Green Report.

Cei care au donații pentru artizanul de bijuterii îi pot trimite fotografii cu materialele, într-un mesaj privat, pe pagina atelierului său – LunatiKraft – sau pe contul personal. Ea plătește transportul – prin poștă sau prin curier – iar cei care doresc pot primi, în schimbul donației lor, un accesoriu.

„Bijuteriile realizate sunt unicat, toate au o poveste, iar la baza atelierului stă dorința de a reutiliza materiale care altfel ar ajunge, probabil, la gunoi”, a mai explicat Raluca.