Un brad impunător, de pe vremea lui Mihai Viteazu, și mai înalt decât un bloc cu 10 etaje este reprezentantul României în lupta pentru titlul de arborele european al anului 2020. Copacul din județul Sibiu are 15 contracandidați de pe tot continentul.
„Are un diametru de aproximativ 2,5 metri, 3 metri la bază și ar trebui să îl putem cuprinde în jur de 7-8 oameni aproximativ, cum e foarte mare”, explică pădurarul de la Gura Râului, județul Sibiu.
Vechi de peste 500 de ani și mai înalt de 30 de metri, bradul secular numit și Paznicul Cibinului este cel mai vechi pom din Munții Cindrel. Falnicul arbore din comuna Gura Râului de lângă Sibiu concurează cu 14 copaci din Cehia, Croația, Polonia, Portugalia, Slovacia și Marea Britanie. Localnicii sunt convinși că va câștiga concursul.
„Este cel mai frumos și este cel mai mare brad”, spune o localnică.
Devenit obiectiv turistic, bradul din secolul al XVI-lea, este mândria localnicilor și păzit ca ochii din cap.
„E un brad care a strâns multe amintiri. Degajă liniște. Toată lumea rămâne încântată că a rezistat”, spune o femeie.
Legenda spune că falnicul arbore a rămas în picioare după i-a fost de folos unui cioban care își pierduse oile. Din vârful lui, păstorul și-a zărit mioarele.
„Se spune că un ciobănaș, venind o furtună mare cu tunete și fulgere, s-a pus cu capul în cojoc, a adormit și când s-a trezit nu a mai găsit oile. A început să plângă, nu știa ce să facă. Și-a dat seama să urce în vârful bradului, el fiind mai mare peste toți, a văzut oile într-o poieniță, a venit acasă, le-a povestit părinților ce s-a întâmplat, iar aceștia, împreună cu sătenii au propus ca acest brad să rămână netăiat, să dăinuie peste veacuri”, povestește legenda primarul comunei Gura Râului, Gheorghe Călin.
Bradul uriaș de la Gura Râului poate fi votat arborele european al anului pe site-ul treeoftheyear.org cu începere de la 1 februarie. În ultimii ani, România a avut mereu copaci „finaliști” la acest concurs.