Un procent mai mare de 40% dintre firmele din România expuse la schimbările climatice

Peste 40% dintre companiile care formează valoarea adăugată brută din economia românească sunt expuse la riscul schimbărilor climatice, iar în acest context managerii din bănci trebuie să schimbe puţin strategia de finanţare, cu accent mai mare pe riscurile pe finanţarea “verde”, a declarat, miercuri, Florian Neagu, director adjunct în cadrul Direcţiei de Stabilitate Financiară a Băncii Naţionale a României (BNR), într-o conferinţă de specialitate, potrivit Agerpres.

“O (….) preocupare a Băncii Naţionale este legată tot de finanţare verde şi sustenabilitatea schimbărilor climatice. Acum mai bine de doi ani a rulat o testare la stres. Cât de bine ar putea rezista economia românească şi sectorul bancar în contextul acestor schimbări climatice. Un rezultat al acestui studiu, care a fost publicat în raportul de stabilitate financiară din 2019, arată că miza este importantă atât pentru autorităţi, cât şi pentru mediul privat, pentru că în economia românească o pondere semnificativă de firme sunt expuse la riscul schimbărilor climatice. Mai precis, peste 40% dintre firmele care formează valoarea adăugată brută din economie şi care au mai bine de 50% din toate activele din economie… Sectorul bancar are o expunere destul de importantă pe aceste firme şi e de gândit pentru managerii din bănci de a schimba puţin strategia de finanţare, cu accent mai mare pe riscurile care decurg din schimbările climatice şi pe finanţarea verde. Altfel, o bună parte din expunerile amintite s-ar putea să se transforme în active cu probleme. Situaţia nu este unică pentru România şi, din ce văd, la nivel european e o preocupare care va deveni tot mai amplă pentru bănci”, a afirmat Neagu.

Reprezentantul BNR a precizat că, din cadrul unui grup de lucru înfiinţat la nivelul Comitetului Naţional de Supraveghere Macroprudenţială (CNSM), au rezultat 16 recomandări pe un proiect ce vizează stimularea finanţării “verzi”.