Unde se află „Bătrânul Carpaților”, cel mai bătrân copac din România. Cum ar putea câteva miliarde de copaci să salveze planeta

Unde se află „Bătrânul Carpaților”, cel mai bătrân copac din România. Cum ar putea câteva miliarde de copaci să salveze planeta

S-a spus, în repetate rânduri, că nu există soluţii simple la încălzirea globală și, în general, la daunele pe care omul le-a produs planetei în ultimele decenii.

diagramă realizată de profesorii Stephen Pacala și Robert Socolow, de la Universitatea Princeton, cuprindea 15 soluţii, dintre care minimum 8 obligatorii de respectat pentru a ne menţine sub nivelul dublării concentraţiei de dioxid de carbon. Însă niciuna nu este ușor realizabilă, de la cea care viza amplificarea de 80 de ori a cantităţii de energie eoliană la cea care urmărea reducerea la jumătate a kilometrilor parcurși anual de cele 2 miliarde de mașini de pe glob.

Salvarea planetei cu ajutorul împăduririlor?

Studiul cercetătorilor elveţieni arată că există o soluţie la îndemână la problema emisiilor de carbon, care nu presupune costuri financiare foarte mari, dar care are nevoie de decenii bune pentru a-și face simţite efectele.

„Acest nou studiu cantitativ arată că restaurarea [pădurilor] nu este doar o soluţie pentru schimbarea climatică, ci se află în fruntea acestora. Ceea ce mă uimește este amploarea. Am crezut că restaurarea se va afla în top 10, însă este cu mult mai puternică decât toate celelalte soluţii propuse”, a afirmat profesorul Tom Crowther, coordonatorul studiului, de la Universitatea elveţiană ETH Zürich.

Potrivit studiului, mai multe miliarde de copaci plantaţi, care să se adauge celor existenţi, ar putea rezolva problema absorbţiei și stocării emisiilor de carbon care generează încălzirea globală, fiind nevoie de 50-100 de ani până când pădurile noi plantate să poată absorbi 200 de miliarde de tone de carbon.

Cercetătorii au descoperit că planeta are 9 miliarde de kilometri pătraţi de teren care ar putea fi împădurit, Rusia deţinând cel mai mult spaţiu care ar putea fi folosit în acest scop (1,5 milioane de kilometri pătraţi), urmată de Statele Unite (1 milion de kilometri pătraţi) și de Canada, cu 784.000 de kilometri pătraţi.

Preţul plantării unui trilion de copaci ar ajunge la 300 de miliarde de dolari, a calculat profesorul Crowther, care subliniază că, deși suma nu este deloc neglijabilă, ea reprezintă cea mai ieftină soluţie propusă până acum și că banii ar putea veni de la filantropi miliardari, dar, cel mai probabil, stimulentele financiare acordate proprietarilor de terenuri ar putea duce la împădurirea rapidă a acestora.

În caz că nu știați, cel mai bătrân copac din România este un stejar. Arborele a fost descoperit în urmă cu aproximativ 10 ani de către niște copii care se jucau în apropierea acestuia. Potrivit specialiștilor, copacul are peste 900 de ani. Află în continuare unde se află cel mai bătrân copac din țara noastră și cum arată acesta.

Unde se află „Bătrânul Carpaților”, cel mai bătrân copac din România

După ce mai mulți specialiști în domeniu l-au analizat, celebrul stejar a fost supranumit „Bătrânul Carpaților”. Conform experților, vârsta matusalemică a acestuia îl face cel mai bătrân copac din România. Arborele secular îl puteți găsi la marginea satului Mercheașa, din județul Brașov.

Deși în această zonă se mai există pomi cu vârste seculare, cu o vârstă de peste 900 de ani, „Bătrânul Carpaților” pare să fie cel mai bătrân dintre ei. Haideți să vedem ce spun specialiștii despre acest stejar.