Uniunea Europeană ar putea aproba consumul de insecte de către oameni

În următoarele săptămâni, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară se va pronunța în privința consumului de către oameni a anumitor tipuri de insecte. Oamenii de știință au supus această opțiune atenției publice acum mulți ani, susținând că ar reduce impactul producției de carne asupra mediului.

Decizia, care ar putea aduce lăcustele, greierii și viermii în farfuriile europenilor, este foarte așteptată de către companiile din industrie, pentru că probabil va duce la autorizarea comercializării acestor produse drept „alimente noi” până în toamnă, scrie The Guardian. Astfel se vor deschide noi oportunități pentru producția și vânzarea de alimente pe bază de insecte pentru prima dată în Europa.

În perioada următoare, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) – o agenție a Uniunii Europene care oferă consiliere științifică independentă cu privire la riscurile alimentare, va anunța verdictul.

„Există șanse mari să primească undă verde în următoarele săptămâni”, spune Christophe Derrien, secretar general al organizației International Platform of Insects for Food and Feed. „Considerăm că aceste autorizații vor fi extrem de importante pentru acest sector, așa că le așteptăm cu nerăbdare. Nu se grăbesc, cer multe informații, ceea ce este bine. Însă credem că odată ce primul aliment nou primește undă verde de la EFSA va urma un efect de bulgăre de zăpadă.”

Din punctul de vedere al principalelor companii din domeniul insectelor comestibile, potențialul alimentelor pe bază de insecte a fost neexploatat din lipsa unei aprobări la nivelul întregii Uniuni Europene.

Olanda, Marea Britanie, Belgia, Danemarca și Finlanda au folosit o abordare mai relaxată asupra unei legi europene din 1997 care prevede ca mâncarea neutilizată până în acel an să primească autorizație de aliment nou. Autoritățile naționale ale acestor țări au decis că legea UE nu se aplică la animale folosite pentru hrană. Drept urmare, o selecție se produse pe bază de insecte pot fi găsite în supermarketurile britanice, olandeze, belgiene și finlandeze. Aproximativ 500 de tone de alimente pe bază de insecte destinate consumului uman se produc anual.

Însă astfel de produse sunt interzise în Franța, Italia și Spania, printre alte țări. O lege europeană emisă în 2018 spune că produsele alimentare pe bază de insecte trebuie să dețină autorizație de aliment nou și a fost stabilită o perioadă de tranziție pentru a permite companiilor care produc deja astfel de alimente să opereze până primesc o decizie privind siguranța produselor lor și aprobare de la instituțiile UE.

„Aceste alimente variază de la insecte întregi ca aperitiv sau gustări la insecte procesate în batoane sau pastă sau chiar burgeri făcuți din insecte. Credem că folosirea insectelor pentru hrană este o soluție la una dintre cele mai mari provocări cu care ne confruntăm pe această planetă. În contextul unor resurse limitate, producția de insecte nu este foarte costisitoare și oferă posibilitatea de a produce proteine de înaltă calitate. Este o soluție foarte promițătoare”, a mai spus Derrien.

Consumul de soia și de insecte ar putea reduce impactul producției de carne asupra mediului

Pentru a reduce impactul producției de carne asupra mediului, unii oameni de știință au propus, încă din 2017, consumul de insecte și orientarea consumatorului către alte substitute ale cărnii (soia, tofu) și către carne sintetică. Propunerea a fost exprimată într-un raport, în care a fost analizat impactul producției mai multor specii de animale și de plante asupra mediului.

Autorii studiului au constat că, dacă jumătate din produsele tradiționale de origine animală ar fi înlocuite cu substituenți ai cărnii (soia) sau cu insecte, pe glob, terenurile necesare producerii acestor alimente s-ar reduce cu o treime.

Peter Alexander, cercetătorul care a coordonat studiul, spunea atunci că ideea consumului de insecte ar fi dificil de acceptat pentru cultura vestică.

„Consumul de insecte este foarte întâlnit în Asia, unde nu este ceva neobișnuit. Noi nu încercăm prin munca noastră să sugerăm politici prin care oamenii să mănânce insecte în fiecare zi, dar munca noastră indică ce beneficii potențiale există din consumul de insecte”.