Vestas vrea să producă turbine eoliene cu zero deșeuri

Producătorul danez de turbine eoliene Vestas a anunțat că intenționează să producă turbine cu zero deșeuri până în 2040, ceea ce e o provocare semnificativă pentru această industrie. În timp ce turbinele produc energie regenerabilă, fabricarea lor are impact asupra mediului.

Compania a explicat că scopul său este de a opera un lanț valoric care nu produce deșeuri. Acest lucru va fi obținut prin „abordarea economiei circulare” în design, producție, service în lanțul valoric.

Fiind cel mai mare furnizor din lume de energie eoliană, Vestas are responsabilitatea de a elimina deșeurile de-a lungul lanțului valoric. Energia eoliană va continua să crească rapid, astfel că timpul pentru o abordare conservatoare este în urma noastră”, a declarat Tommy Rahbek Nielsen, Director interimar de Operațiuni al companiei, conform CNBC.

Pe măsură ce industria eoliană se dezvoltă – Agenția Internațională pentru Energie a arătat recent că sectorul offshore este estimat să ajungă un business de 1 trilion de dolari până în 2040 – provocările în privința deșeurilor vor deveni din ce în ce mai mari.

De exemplu, o cercetare făcută de Universitatea Cambridge, citată de Vestas, arată că paletele turbinelor eoliene generează deșeuri care ar putea ajunge la 43,4 milioane tone până în 2050. Studiul a luat în calcul deșeurile produse în procesele de producție, operare și mentenanță, precum și la epuizarea duratei de viață.