Vitaminele metabolismul si primavara

In prioada sezonului rece, stilul tau de viata a fost modificat: ai mancat mai multe grasimi si dulciuri, mai putine fructe si legume, frigul nu prea te-a indemnat sa faci miscare, nu te-ai bucurat prea mult de lumina zilei si de caldura soarelui… Solutia pentru stimularea metabolismului afectat este simpla: suplimentele naturale de vitamine.

Efectele sezonului rece
Nu doar sistemul nostru imunitar este pus la grea incercare pe timpul iernii, ci si intregul metabolism al organismului este modificat. Cel mai adesea, carentele de vitamine si minerale ce apar dupa iarna se manifesta prin iritabilitate, nervozitate, insomnie, incapacitate de concentrare, oboseala si hipersensibilitate la zgomote puternice. E posibil ca durerile menstruale sa fie ceva mai accentuate iar migrena, tensiunea arteriala crescuta, durerile abdominale si constipatia sa faca si ele adeseori parte din „tabloul“ schimbarilor metabolice pe care trebuie sa le combati. Destul de frecvent apar si slabiciunea musculara sau crampele musculare, care sunt unele dintre semnele de alerta privind lipsa de magneziu – unul dintre cele mai importante minerale prezente in corpul uman insa, situatia se poate schimba pentru tine, spun specialistii, mult mai simplu si mai eficient, apeland la „suplimentele naturale“ de vitamine si minerale prezente in alimentatie. Cheia revigorarii metabolismului slabit dupa sezonul rece consta intr-o alimentatie vitaminizata „inteligent“, care iti va furniza energia de care ai nevoie, va tine departe de tine afectiunile de sezon si iti va mentine tonusul fizic si moral ridicat.

„Vitamine verzi“ pentru metabolismul tau
Este nevoie de suplimente nutritive naturale care contin vitamine si minerale, mai cu seama acum, imediat dupa sezonul rece, cand rezervele energetice si nutritionale sunt pe cale sa se epuizeze si cand riscul de a contracta un guturai, o gripa sau o afectiune respiratorie este mai mare. Cu atat mai mult vei resimti nevoia unui „supliment metabolic“ in perioadele de suprasolicitare fizica sau intelectuala ori in cele de convalescenta. Asadar, cum ar trebui sa arate meniul tau zilnic pentru a stimula schimbarile metabolice necesare?

Cat mai variat si cu alimente din toate grupele alimentare: legume, fructe, cereale, lactate fara grasime, oua, peste, carne etc. Profita din plin de oferta de fructe si legume proaspete a sezonului de primavara: spanac, stevie, urzici, varza noua, conopida, dovlecei, broccoli, cartofi noi, dar nu uita sa adaugi si alte „surse vitaminice“: mere, pere, rosii, telina sau citrice.

Importante pentru stimularea metabolismului celular sunt si fructele uscate: alune, migdale, fistic, nuci, care contin substante antioxidante si care iti furnizeaza cantitati importante de vitamine si minerale: magneziu, potasiu, fosfor, seleniu, zinc, fier, vitaminele din grupa B, vitamina E.

Iti poti incepe ziua cu un suc natural de fructe, de preferinta din citrice, care sunt nu doar energizante, ci si bogate in vitamina C: portocale, mandarine, grepfrut, lamai. Aceleasi efecte benefice le are si sucul de rosii. La cel putin una dintre mese serveste lapte sau produse lactate (lapte degresat, iaurt natural, de preferinta din cel imbogatit cu bacterii „prietenoase“, branza de vaci, dar mai putin cascaval, care este bogat in grasimi) caci lactatele sunt principalii furnizori de calciu si vitamina D.

Un meniu cu biosubstante
Din fericire, natura ne-a pus la indemana o multime de biosubstante care sa ajute la schimbarea metabolsimului, astfel ca, daca vei sti care sunt acestea si in ce alimente se gasesc, va fi usor sa alcatuiesti un meniu zilnic potrivit pentru a ramane sanatoasa si a-ti reintra in forma, dar si pentru un sistem imunitar puternic.

Vitamina A, care este adesea prezenta la un nivel scazut in organism, mai ales la copii, datorita unui meniu neadecvat din acest punct de vedere.

Vitamina D, studiile arata ca mai ales dupa sezonul rece, nivelul acesteia in sange scade considerabil. Pentru a preveni acest lucru dieta adecvata va fi completata de suplimente si de o expunere cat mai mare la soare pentru ca ea este cea care asigura depunerea calciului in oase si dinti, intareste sistemul imunitar, echilibreaza sistemul nervos, previne osteoporoza si rahitismul la copii. Se gaseste in: galbenus de ou, ficat, lapte, unt, peste si drojdie de bere.

Vitamina C sau acidul ascorbic, este responsabila de stimularea activitatii celulelor albe din sange, mareste rezistenta organismului la infectii, combate actiunea negativa a radicalilor liberi,  iar sursele principale sunt: patrunjelul, ardeiul, varza de Bruxelles, coacazele, macesele sau citricele si grepfrutul.

Vitamina E ajuta in lupta impotriva infectiilor, dar si impotriva radicalilor liberi care apar ca urmare a raspunsului imunitar la factorii agresivi, contribuie la eliminarea toxinelor din organism si asigura buna functionare a sistemului nervos si se gaseste cu precadere in: cereale integrale, ulei din germeni de grau, ovaz, si fructe uscate: alune, migdale, nuci.

Vitamina B6, pirdioxina, indispensabila pentru formarea si fortificarea oaselor si dintilor, reglarea activitatii musculare si nervoase, prevenirea osteoporozei, dar si pentrru a mentine tensiunea arteriala intre valori normale se afla in: varza alba, cereale, ardei gras, carne de pasare, banane, cartofi noi, fasole.

Magneziul, care combate stresul si depresia, previne aparitia bolilor cardiovasculare, combate sindromul premenstrual, migrenele, insomnia, crampele musculare, se gaseste in orez brun, germeni de grau, paine integrala, kiwi, linte, dar si in banane si ciocolata.

Fierul este un element esential in metabolimul organismului, caci ajuta la buna oxigenare a tesuturilor, previne anemia, participa la formarea hemoglobinei si intareste rezistenta la infectii si efort. Sursele principale de fier sunt: spanacul, ficatul, fasolea alba, galbenusul de ou, sardinele, carnea de pui sau painea integrala. La schimbarea anotimpurilor organismul tau are nevoie de sprijin pentru cresterea imunitatii in fata infectiilor, racelilor de primavara si alergiilor.

Sistemul imunitar, afectat de sezonul rece ce a trecut, este mai expus influentei factorilor de mediu, schimbarilor bruste de temperatura, stresului sau modificarilor din stilul de viata. Ca sa stimulezi imunitatea naturala ai la dispozitie cateva modalitati excelente:

Alege o dieta bogata in vitamine si carotenoide, fara produse tip fast-food. Ea va spori secretia de fitonutrienti si a numarului de celule albe, care te protejeaza de virusi.

Redu timpul petrecut in fata calculatorului si activitatilor sedentare. Ai la dipozitie o multime de activitati fizice si sporturi usoare.

Fa-ti vaccin antigripal. Medicii il recomanda ca pe una dintre cele mai bune masuri de prevenire a imbolnavirilor virale si de stimulare a imunitatii.

Nu neglija orele de somn. Acum ai nevoie de cel putin 8–9 ore de somn pe noapte.

Renunta la fumat sau redu numarul de tigari: acest viciu te expune la bronsite, astm si infectii ORL. Stimuleaza imunitatea naturala a organismului